Vijftig perenbomen staan klaar om geplant te worden in de volkstuinen bij Ons Buiten. (Foto's: Alexandra van den Berg).

Tuinvereniging Ons Buiten redt vijftig perenbomen van verbranding

Een enorm aantal van 150.000 perenbomen dat door de coronacrisis niet is verkocht, dreigt op de brandstapel te belanden. Dat nieuws trof een van de leden van de Leidse Tuinvereniging Ons Buiten zo dat hij in de auto stapte er er vijftig ophaalde bij een kweker in Breukelen.

De boomkwekers  die het bericht afgelopen week de wereld in stuurden vonden dat zelf ook zonde, maar hadden ook niet meteen een oplossing. Versnipperen en verbranden voor het opwekken van groene energie leek daarom de minst slechte oplossing.

Uiteindelijk bleek Urgenda belangstelling te hebben. De boomkwekers doneerden de enorme berg onverkochte perenboompjes zitten aan de klimaatorganisatie die ongeveer de helft gratis uitdeelt aan burgers en de andere helft voorlopig opslaat bij verschillende boeren verspreid over Nederland.

Vijftig van de boompjes zijn dus in Leiden terecht gekomen. “Verbranden zou echt zonde zijn”, zegt Alexandra van den Berg van Ons Buiten. “Dan gaat er CO2 de lucht in en als we de bomen planten, nemen ze juist CO2 op, krijgen we gratis fruit en is het leuk voor insecten. Ook brengen de bomen verkoeling en vergroening. In alle opzichten een heel mooi initiatief.”

Zondag zijn de vijftig perenbomen uitgedeeld aan de tuinders op het volkstuinencomplex op de grens van Leiden Noord en de Merenwijk. “Zo draagt ons mooie volkstuincomplex weer een steentje bij aan de o zo belangrijke biodiversiteit in Leiden.”

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×