(Foto: Robbert van Cleef).

Duurzame afvalinzameling groeit explosief in Leidse binnenstad

Het ophalen van afval met duurzame elektrische voertuigen neemt explosief toe. Het nieuwe initiatief InzamelHelden haalt met elektrische bakfietsen afval op bij horeca en winkels in Leiden. Dat waren een half jaar geleden nog zes bedrijven en dat zijn er nu al dertig. Ter ondersteuning van de elektrische bakfietsen wordt afval mogelijk dit jaar nog vervoerd met elektrische boten door de grachten.

De bakfietsen van InzamelHelden halen dagelijks aparte afvalstromen op bij ondernemers in de binnenstad. Dat doen ze met een grote elektrische bakfiets die geruisloos en emissievrij rondrijdt. Doel van het pilotproject van Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken is om de afvalcontainers geleidelijk te laten verdwijnen waardoor de stad schoner en mooier wordt.

Tijdens het begin in maart van dit jaar reden ze bij zes ondernemers langs. Inmiddels zijn dat er dertig. Een explosieve groei merkt Dion Blijlevens van InzamelHelden. “Ondernemers willen kliko’s van de straat en de stinkende dieselwagens niet meer bij het terras. Bovendien kunnen ze via ons afval scheiden.” De InzamelHelden zijn daarom op zoek naar meer mensen die op een elektrische bakfiets willen rondrijden.

Uber van de afvalverwerking
Restaurant CityHall aan het Stadhuisplein was een van de eerste ondernemingen die gebruik maakte van InzamelHelden. “Het is de Uber van de afvalverwerking. Als je wilt komen ze elk uur langs”, zegt Rob van Wijnen namens City Hall. Hoewel het hem wel meer geld kost dan de oude afvalverwerking, is hij erg enthousiast over InzamelHelden. “Voorheen werd het afval niet in het weekend opgehaald. Nu hebben we altijd een schone en opgeruimde keuken.”

Afvalboten
De toegenomen populariteit van elektrische bakfietsen waarmee afval wordt opgehaald past in de ambitie van het gemeentebestuur om de stadsdistributie vanaf 2025 klimaatneutraal te laten zijn. Om ervoor te zorgen dat de fietsen niet helemaal naar de afvalverwerkingspunten hoeven te rijden, wordt eraan gedacht om afval over het water te vervoeren. Dat zou dan gebeuren via elektrische boten die twee bakken met afval voortduwen. “Je voegt zo een stukje duurzaamheid toe. De infrastructuur van de grachten ligt er al en er hoeven minder vrachtwagens over de kades te rijden”, zegt Geert-Jan van der Wielen. Hij is managing director van logistiek dienstverlener CityBarge.

Het elektrische watervervoer moet een aanvulling worden op de bakfietsen. Waar de tweewielers tot de randen van de binnenstad gaan, kunnen de elektrische boten het afval juist vervoeren naar een afvalhub buiten de stad. Het is de bedoeling dat de boten nog dit jaar gaan varen. Tijdens de European Mobility Week halverwege september is de duurzame afvalboot voor het eerst te zien in Leiden. Van Wijnen kijkt positief naar de ontwikkelingen: “Het hele afvalprobleem wordt nu onderschept door een nieuwe vorm van ophalen.”

Foto: Geert-Jan van der Wielen CityBarge

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×