Nog een Amerikaan voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft zich versterkt met Michael Finke. De 2.08 meter lange Amerikaan tekende vandaag een contract voor één seizoen bij de Leidse basketbalclub. Finke, die te boek staat als power forward, was afgelopen seizoen actief in Polen en Estland.

Michael Finke (geboren op 26 april 1996) is geboren in Champaign in de staat Illinois. Daar ging hij ook basketballen op Centennial High School. Ook voor zijn collegeperiode hoefde hij de staat niet te verlaten, want hij werd binnengehaald op het college van Illinois.

Na een jaar als redshirt uitgezeten te hebben, kreeg Finke in zijn freshman year (2015-2016) zijn eerste minuten. In 33 wedstrijden startte hij 17 keer voor de Fighting Illini. Hij sloot dat seizoen af met gemiddeld 7.5 punten en 3.8 rebounds. Bijna de helft van zijn rake schoten kwamen van achter de driepuntslijn.

Finke bleef nog twee seizoenen uitkomen voor Illinois, waarbij hij zijn laatste jaar gemiddeld 9.8 punten en 4.6 rebounds liet aantekenen. Op Grand Canyon, een universiteit in de Western Athletic Conference, sloot Finke zijn collegeperiode af. In 29 van de 31 wedstrijden vertrok hij in de starting five voor de Grand Canyon Antelopes. In gemiddeld 26 minuten tekende Finke voor 12.1 punten (35 driepunters) en 5.1 rebounds. Hij werd opgenomen in het WAC All-Conference First Team en het WAC All-Newcomer Team.

Nadat Finke niet voor de NBA gedraft werd, trok de Amerikaan in 2019 naar Europa om voor Legia Warszawa uit te komen. De Poolse formatie was actief in de kwalificatierondes voor de Basketball Champions League (in vier duels was Finke goed voor 10.3 punten en 5.0 rebounds) en vervolgens in de FIBA EuropeCup (in zes wedstrijden noteerde Finke gemiddeld voor 14.7 punten en 6.8 rebounds). In de Poolse competitie zette de Amerikaan gemiddelden neer van 11.4 punten en 4.4 rebounds.

Gedurende het seizoen stapte Finke over naar BC Kalev-Cramo uit Estland. In de Estonian-Latvian Basketball League (ELBL) kwam twaalf keer uit voor BC Kalev-Cramo, acht keer vertrok hij als starter. In gemiddeld 20 minuten was Finke goed voor 9.9 punten en 4.1 rebounds.

Coach Geert Hammink is bijzonder content dat Finke zich aan Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gecommitteerd heeft. “Michael heeft een jaar profbasketbal onder zijn riem; op hoog niveau. In het 2019-2020 heeft hij onder meer goed gepresteerd in de FIBA EuropeCup, Ik verwacht dat hij zijn ervaringen meeneemt en daarop verder zal bouwen in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Met zijn vaardigheden als ‘moderne vijf’ zal hij gaten kunnen trekken voor zijn teamgenoten in pick & roll situaties en in simpel spacing. Verdedigend is Michael in staat één-tegen-één zaken op te lossen in de post. Opsommend is hij een perfecte aanvulling op wat we al hebben staan. Ik zie er naar uit om hem zondag te mogen verwelkomen in Nederland.”

Met Finke is het aantal contractspelers op acht gekomen. Eerder werden Marijn Ververs, Worthy de Jong, Troy Koehler, Luuk van Bree, Desure Buie, B.J. Stith en Emmanuel Nzekwesi al vastgelegd.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×