De Leidse Reddingsbrigade werkt lokaal en landelijk mee aan veiligheid op en rond het water. (Foto's: Leidse Reddingsbrigade).

Leidse Reddingsbrigade op zoek naar versterking

De Leidse Reddingsbrigade is de zomer van 2020 beter doorgekomen dan verwacht. Toen het kabinet in het voorjaar aankondigde dat alle evenementen voor de zomer van 2020 werden afgelast, vreesde de Reddingsbrigade een enorme financiële strop. Maar met wat overheidssteun en uitstel van uitgaven weet de organisatie net het hoofd boven water te houden. Nu is de Leidse Reddingsbrigade vooral op zoek naar nieuwe leden.

Het is niet echt de glamourwereld van Baywatch, maar de Leidse Reddingsbrigade ziet voor zichzelf een mooie rol weggelegd als het gaat om de veiligheid op en rond het water. Bij zeilwedstrijden op de Kaag, zwemevenementen in grachten van Leiden en nog veel meer. Jeffrey Veldt, bestuurslid van de Leidse Reddingsbrigade, legt uit wat zijn club zoal doet: “Preventie is de belangrijkste tak voor de Reddingsbrigade. Daarom geven we zwemlessen en als eenmaal het zwem-ABC is gehaald kunnen mensen doorgaan met zwemmend redden. Daarnaast zijn we dus pro-actief aanwezig bij evenementen en als laatste treden we reactief op als er een calamiteit heeft plaatsgevonden. En daarbij zijn we niet alleen in Leiden en omstreken oproepbaar, maar in heel Nederland.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jeffrey Veldt van de Leidse Reddingsbrigade over de noodzaak van goed leren zwemmen.

Lid worden van de Leidse Reddingsbrigade kan al op jonge leeftijd. Voorwaarde is alleen dat je het zwem-ABC met succes moet hebben afgerond. “In eerste instantie leren we mensen hoe ze zichzelf kunnen redden in het water. Pas daarna kun je anderen redden. Je kunt al op jonge leeftijd mee op de boot. Maar om zelf een reddingsboot te besturen moet je een vaarbewijs hebben en dus minstens 18 jaar zijn.”

Jetski
De Reddingsbrigade komt niet altijd per boot in actie. “Als het kan doen we het van de kant, dat noemen wij droog redden. Maar als iemand op de Kaag of zo in problemen komt, dan lukt dat niet en gaan we er met de boot op af. Als we daarvoor trainen, spelen er ook altijd wat eigen leden voor slachtoffer. Het is namelijk ook goed om te ervaren hoe het voelt als die relatief grote reddingsboot op je af komt varen.” Daarom kiezen de reddingsbrigades ook steeds meer voor andere voertuigen, vertelt Veldt. “Aan de kust gebruiken ze bijvoorbeeld een jetski, daarmee ben je veel sneller bij het slachtoffer en kun je ook makkelijker dichterbij komen.”

De afgelopen zomer was veiligheid op open water veel in het nieuws. Met een aantal verdrinkingsslachtoffers als dieptepunten. Veldt vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat minder mensen goed kunnen zwemmen. “Ik denk dat het deels komt omdat het schoolzwemmen is afgeschaft. Niet alle ouders nemen zelf het initiatief om hun kind op zwemles te doen. En ik ben bang dat wij dat ook over een aantal jaren gaan merken bij de aantallen nieuwe leden. Wie eens een kijkje wil komen nemen is van harte welkom.”

Wie benieuwd is naar het werk van de Leidse Reddinsgbrigade kan terecht op de website van de brigade.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×