Finn Florijn. (Foto's: Ed Maan).

Finn Florijn opgenomen in nationale roeiselectie

Die Leythe-roeier Finn Florijn (20) heeft sinds 1 september een zogenaamde ‘A-status’ van het NOC*NSF gekregen en is daarmee vast lid geworden van de nationale roeiselectie. Met het team bereidt hij zich nu voor op het EK, met als ultiem doel de Olympische Spelen in Tokio.

Voor de Leidse roeivereniging Die Leythe is Florijn de tweede roeier die nu definitief in de Olympische selectie zit: ook zus Karolien Florijn zit in de nationale roeiploeg.

Op basis van zijn eerdere prestaties (nationaal kampioen in de skiff onder 23, zilver op Henley en brons op het WK) trainde Finn Florijn al sinds september 2019 mee met de nationale scullersgroep. In coronatijd moest hij het in de skiff opnemen tegen deze mannen: trainingen van 40 kilometer in de ochtend, gevolgd door een kracht- of fietstraining in de middag. Wegens geldgebrek en coronagevaar ging hij niet zelden op de racefiets naar Amsterdam.

Tijdens de laatste fysieke tests maakte Florijn indruk door in de hoogste regionen van de groep te eindigen. Momenteel is hij met het team op hoogtestage in Obertraun, Oostenrijk. Dit ter voorbereiding op het EK dat begin oktober in het Poolse Poznan gehouden wordt.

Van Opzeeland roeit EK o23
Voor Die Leythe-talent Isabel van Opzeeland (19) komen de Spelen in Tokio hoogstwaarschijnlijk net iets te vroeg. De boot waar zij voor Nederland vaak in plaatsneemt (vrouwen acht), moet zich tijdens een sterk deelnemersveld op het EK nog kwalificeren. Van Opzeeland is ook niet geselecteerd voor deze wedstrijd.

Wel roeit ze op dit moment het EK onder 23 in de vrouwen dubbeltwee. Zondagmiddag om 15.14 uur start ze samen met Benthe Boonstra in de A-finale op jacht naar een medaille. Het EK is live te volgen.

Ergometer
Tijdens de coronastop waren beide roeisters aan huis gekluisterd. Voor Van Opzeeland was dit extra zuur want eigenlijk was zij in september naar Washington University (Seatle, USA) verhuisd om daar te studeren en te roeien. Maar ook daar werden de universiteiten gesloten en moest Van Opzeeland weer naar Nederland.

Tijdens het roeiverbod werd thuis keihard getraind, op de ergometer en op de racefiets. Stichting Topsport Leiden stelde apparatuur beschikbaar zodat er thuis ook aan krachttraining gedaan kon worden.

Zodra er na de coronastop weer geroeid mocht worden, trainden Van Opzeeland en Boonstra twee keer per dag op de Bosbaan in Amstelveen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×