De Oldstars van RCL willen geld ophalen voor KiKa om kanker bij kinderen de wereld uit te helpen. (Foto: RCL).

RCL OldStars organiseren walking football-toernooi voor KiKa

RCL verwacht achttien teams voor de eerste ‘OldStars Walking Football voor KiKa’-editie. Organisator Rob van der Groen hoopt dat het een mooie traditie mag worden op de Leiderdorpse Bloemerd. Aanstaande vrijdag nog wat bescheiden van opzet vanwege de coronamaatregelen. Publiek wordt dan ook gevraagd thuis te blijven, maar wel gul te doneren.

“Kinderen en kanker hoort gewoon niet bij elkaar”, zegt Van der Groen. De aanleiding voor dit bijzondere voetbaltoernooi was de diagnose van kanker bij een van de jeugdleden van RCL. Van der Groen: “Hij kreeg tijdens het spelen een bal in zijn buik en toen dat wel heel erg pijnlijk bleek, werd ontdekt dat hij leverkanker had. Wij van OldStars hoorden dat pas later, maar we wilden wel graag wat concreets doen.” Dat werd uiteindelijk een sponsortoernooi, oorspronkelijk gepland met 24 teams op 8 mei, maar nu verzet naar vrijdag 11 september met 18 teams.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met OldStar Rob van der Groen over het walking football-toernooi ten bate van KiKa.

KiKa staat voor kinderen kankervrij en zet zich in voor onderzoek naar behandeling van kanker bij kinderen. “Kinderen die kanker krijgen hebben andere medicijnen en behandelingen nodig dan oudere mensen”, zegt Van der Groen. “Het is nooit fijn als je kanker krijgt, maar kinderen hebben zeker nog geen voltooid leven. En 75% van de kinderen met kanker geneest, maar dat betekent dus ook dat een kwart het niet haalt. En de kinderen die wel genezen, hebben vaak nog restschade. En daar hebben ze hun hele leven nog last van. Daarom is het heel erg belangrijk dat er meer geld voor onderzoek komt, specifiek voor kanker bij kinderen.”

Geld geven
Met het jeugdlid van RCL, Feijs van Dam, gaat het een jaar na de diagnose goed. Hij zal samen met oud-international Wim Rijsbergen het toernooi dat ook officieel Feijs van Dam-toernooi heet, de openingshandeling doen. Zoals gezegd wil Van der Groen liever niet te veel publiek trekken in deze tijd. Maar hij hoopt dat iedereen die van voetbal houdt, de strijd tegen kanker steunt of iemand kent die kanker heeft (gehad), een donatie wil doen. Op de website van RCL is de link te vinden. Of ga rechtstreeks naar de actiepagina bij KiKa.

De opbrengst van het toernooi gaat in zijn geheel naar KiKa. Alle andere kosten die gemaakt zouden moeten worden voor de organisatie van een dergelijk toernooi zijn bijeengebracht door sponsoren of worden in natura geleverd zoals bijvoorbeeld de lunchpakketten en de schoonmaak van het terrein en het clubgebouw. “We hebben geen strijkstok, dus kan er ook niks aan blijven hangen.”

Walking football is een variant op het bekende voetbal. Er mag niet hard worden gelopen, spelers moeten altijd een voet aan de grond hebben en het veld is ook een stuk kleiner. “Vooral dat niet mogen rennen is nog best lastig”, zegt Van der Groen. “Je moet echt opnieuw leren hoe je iemand moet aanspelen. Je schiet al gauw te ver vooruit. Ik heb mijn hele leven gevoetbald, maar op een gegeven moment kun je niet meer meekomen in de veteranencompetitie. Walking football is dan leuk om te doen.”

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×