(Hoofdfoto: Chris de Waard / fotoverslag: Emile van Aelst).

Laatste singelparkbrug ook officieel open: rondje nu gesloten

Woensdagmiddag is als laatste van de vijf nieuw aangelegde singelparkbruggen de Loviumbrug tussen de Haven en het Ankerpark officieel geopend en ook meteen in gebruik genomen. Direct na het doorknippen van een rood lint door wethouder Ashley North ging de brug open en voer een zeiljacht de stad binnen. De Loviumbrug is de enige singelparkbrug die ook bediend kan worden.

Chris de Waard sprak bij de Loviumbrug met wethouder Ashley North over de bruggen en het singelpark.

De afgelopen jaren is een masterplan voor het singelpark gemaakt en voor een flink deel inmiddels ook uitgevoerd of in uitvoering. “We zitten op zo’n tachtig procent van de realisatie van het singelpark”, vertelt wethouder North terwijl de motregen op de Loviumbrug en het naastgelegen Ankerpark neerdaalt. De aanleg van de singelparkbruggen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het singelpark. Ze zorgen ervoor dat vanaf nu een gesloten rondje gelopen kan worden aan de binnenzijde van de zeven singels.

Zo’n rondje door het ‘langste, mooiste en spannendste park van Nederland’ zoals de Vrienden van het Singelpark het graag noemen is zo’n zes kilometer lang. Of, zoals de Vlaamse architect Laurant Ney die de parkbruggen heeft ontworpen woensdag bij de opening van de Loviumbrug zei: “Het is een park zonder begin of einde. Je kunt overal inhaken. Het gaat oneindig door.”

Vanmiddag is de Loviumbrug tussen de Haven en het Ankerpark officieel geopend. Alle vijf de nieuw aangelegde…

Geplaatst door Sleutelstad op Woensdag 9 september 2020

 

Onlangs zijn de hekken weggehaald die het opnieuw aangelegde Blekerspark tot nu toe afsloten. Later deze maand vindt de officiële opening van dit parkdeel met een Japans thema plaats. Dan wordt er een ‘vredesboom’ onthuld die is opgekweekt uit zaad van een Ginkgo die de atoombom op Hiroshima heeft overleefd.

Het Ankerpark is het eerstvolgende parkdeel de komende weken wordt voltooid. Het pad langs het water is al begaanbaar, maar om het middenterrein staan nog hekken. Daar is onder andere een beeldentuin gerealiseerd met werken van de Leidse beeldend kunstenaar Frans de Wit. 

Tussen de meelfabriek en begraafplaats Groenesteeg ligt nu nog het Lakenplein. Dat gaat verdwijnen en wordt getransformeerd naar Lakenpark. Vorige week werd daarvoor de aftrap gegeven. Weer een stukje verder ligt het Veerplein. Ook daar gaat de gemeente aan de slag om een groene verbinding te maken die loopt van het Lakenpark en de Kaarsenmakerssteeg via de recent op zijn plek gelegde Hapynionbrug en de Plantage naar het Plantsoen.

Een ander belangrijk onderdeel voor het afmaken van het singelpark is de aanpak van de Jan van Houtkade en eventueel een stukje van de Boisotkade. Het idee is om op de Jan van Houtkade alle parkeerplaatsen aan de kant van het water op te heffen om zo ruimte te maken voor een wandelpad.

Op twee plekken duurt het nog jaren voordat het singelpark kan worden afgemaakt. Bij het Energiepark vormt de Uniper-energiecentrale een blokkade om direct langs het water te wandelen en dat blijft waarschijnlijk zo zolang de centrale in gebruik is. Bij de Witte Singel geldt hetzelfde voor de plek waar de Universiteit Leiden een nieuwe campus gaat bouwen voor de faculteit Geesteswetenschappen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×