Michael Heemskerk temidden van zijn Ecotuin aan de Nachtegaallaan 41 in Leiden, winkel is elke donderdag open. (Foto's: Gerry van Bakel).

Handen in de aarde werkt helend bij re-integratietraject Ecotuin van DZB

De eieren vliegen elke donderdag de deur uit bij de winkel van de Ecotuin van DZB op de grens van Leiden en Oegstgeest. Ook al kosten ze dertig cent per stuk. Maar ze worden gelegd door de gelukkigste kippen van de Leidse regio. Voor de groente en het fruit dat eveneens kakelvers van het land komt, betaal je slechts een gering bedrag. Iedereen moet hier kunnen komen kopen is het devies, ook mensen met weinig geld.

De winkel en alle producten die er verkocht worden, is dan ook niet het belangrijkste doel van de Ecotuin. “Het gaat om de mensen die in de tuin werken”, zegt Miquel Heemskerk, senior teamleider bij DZB Leiden. “Als de mensen hier gelukkig zijn en een stap verder komen is dat een succes, ook als de oogst mislukt.” De Ecotuin van DZB is een re-integratietraject waar mensen kunnen wennen aan een vaste structuur, samenwerken met anderen en ook leren omgaan met de klanten in de winkel.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Miquel Heemskerk van re-integratietraject Ecotuin bij DZB.

De meeste mensen die komen meehelpen in de tuin zitten in de bijstand. Ze zijn al een tijd werkeloos en hebben vaak ook andere problemen wat het vinden van werk moeilijk maakt. De een komt elke dag, de ander begint met twee uurtjes per week. Het is allemaal maatwerk, zeggen de tuinmannen annex begeleiders van de Ecotuin. “Als iemand al een tijd thuis zit zonder werk, kun je die niet ineens vijf dagen per week op de tuin laten werken.”

Kippenparadijs
Heemskerk is overtuigd van de helende werking van wroeten in de aarde. “Dat is ook bewezen door onderzoekers van de universiteit van Wageningen. Op het moment dat je met je handen die aarde in gaat dan gebeurt er iets, dan ga je openstaan voor dingen. We hebben elke week met iedereen een gesprek, maar het is hier geen therapie. Mensen hoeven niet de hele dag bezig te zijn met werk zoeken en zich verantwoorden. Soms geven we gewoon een schoffel en zeggen we: ga maar lekker de tuin in. En dan zien we mensen opbloeien.”

Op de 5000 vierkante meter, oftewel halve hectare, die de Ecotuin bevat wordt van alles verbouwd: bietjes, boontjes, courgettes, tomaten, palmkolen, uien en nog veel meer. Ook groeien er bramen en bessen en staan er diverse fruitbomen. “We leveren aan Gemiva SVG-groep, restaurants in de buurt, de winkel van GGZ Rivierduinen en onze eigen winkel.”

De Ecotuin wordt helemaal met de hand bewerkt en zonder kunstmatige middelen. Het is eigenlijk helemaal biologisch, maar helaas zonder het keurmerk. De kippen krijgen ook biologisch voer en de restjes uit de tuin die niet meer verkocht kunnen worden. Met 170 delen ze 1200 vierkante meter. Tussen de appel- en perenboompjes. De dieren zitten in een waar kippenparadijs en dat proef je terug in de eieren, aldus Heemskerk. Maar dan moet je er wel vroeg bij zijn in de winkel op donderdag. “We verkopen ze sneller dan dat we ze kunnen rapen.”

Van 1 juni tot half oktober is de winkel van de Ecotuin aan de Nachtegaallaan 41 in Leiden elke donderdag geopend van 8:30 tot 16:00 uur. Betalen kan met een strippenkaart die verkrijgbaar is in de winkel. Pinnen is niet mogelijk.

 

 

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×