(Foto: PR).

Leiden plaatst eerste fietsvlonder, geen rondslingerende fietsen meer

Fietsen die kriskras op stoep geparkeerd staan en de weg blokkeren, het is een grote ergernis van veel bewoners van de binnenstad. Met de komst van de eerste fietsvlonder van Leiden aan de Groenhovenstraat komt hier mogelijk een einde aan. De fietsvlonder is een tijdelijk fietsenrek dat wordt geplaatst op een parkeerplaats en ruimte biedt aan wel acht fietsen in plaats van slechts één auto.

Myrthe Koopman in gesprek met D66-raadslid Sander van Diepen over de plaatsing van de eerste fietsvlonder in Leiden.

Het tijdelijke fietsenrek is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat de overlast van rondslingerende fietsen afneemt. Met name bij studentenhuizen vormen de fietsen een groot probleem als ze de stoep blokkeren. De eerste fietsvlonder van Leiden is dan ook geplaatst voor een studentenhuis.

Eind 2019 pleitte D66-raadslid Sander van Diepen samen met collega Francien Zeggelt al voor het inzetten van fietsvlonders in Leiden. Toch is de fietsvlonder er nu pas gekomen. Zo wilde de gemeente het plaatsen van de fietsvlonder combineren met het aanpassen van de bomen in de straat. Daarnaast moest er gewacht worden op de leverancier.

Samenspraak 
Raadslid van Diepen is erg enthousiast over de komst van de fietsvlonder. “Het mooiste aan dit project vind ik dat het in samenspraak is gegaan met de hele wijk. Studenten en andere bewoners van de wijk hebben samen de aanvraag ingediend.”

De gemeente Leiden heeft nu één fietsvlonder die om de drie maanden naar een andere straat kan worden verplaatst. Wanneer blijkt dat de fietsvlonder een succes is, kan hij permanent in de straat geplaatst worden en zo een auto parkeerplek vervangen.

Den Haag
Het vervangen van een parkeerplek met een fietsplateau werd al eerder gedaan in steden als Den Haag en Rotterdam. Zo werd In Den Haag eind vorig jaar al de eerste fietsvlonder geïntroduceerd en daar bleek de evaluatie overwegend positief meldt mediapartner Omroep West.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×