(Foto's: Robbert van Cleef).

Jongen (8) ernstig gewond bij ongeluk in speeltuin: buurt mist toezicht

Bij een ongeluk in speeltuin Oosterkwartier in De Kooi in Leiden is een achtjarige jongen ernstig gewond geraakt. De politie zegt niet op de hoogte te zijn van het voorval, maar volgens buurtbewoners wordt hij kunstmatig in coma gehouden. Ooggetuigen zeggen dat ze de jongen hard uit een draaiende zweefmolen zagen vliegen. De buurt zegt dat het ontbreekt aan toezicht bij de speeltuin. Volgens de gemeente Leiden zijn alle speeltoestellen veilig.

Sleutelstad-verslaggever Myrthe Koopman sprak met enkele geschrokken omwonenden van de speeltuin van wie sommigen het ongeluk zagen gebeuren.

“Ik ben ontzettend geschrokken”, zegt een buurtbewoonster die pal achter de speeltuin aan de Ambonstraat woont. “Je weet niet wat je ziet. Ik dacht dit gaat niet goed want hij bewoog niet meer.” Vervolgens heeft deze dame op leeftijd een sprintje getrokken naar de ingang van de omheinde speeltuin om de achtjarige in een stabiele zijhouding te leggen, tot de ambulance arriveerde.

Verschillende buurtbewoners zeggen dat het ongeluk een gevolg is aan het gebrek aan toezicht op de speeltuin. “De ouders blijven verantwoordelijk zegt het bestuur van de speeltuin tegen ons. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Want niemand in de buurt weet dat ze dan hier aan het spelen zijn.”

‘Zweefmolen is onveilig’
Daarbij komt dat het speeltoestel waar het om gaat, een soort zweefmolen die heel hard kan ronddraaien, volgens de buurt niet veilig is. “Die moet in ieder geval weg”, vult een buurman aan. “Ik heb al zo vaak gedacht dat het mis zou gaan, want die oudere jongens geven die zweefmolen veel te veel vaart mee. Ze gaan als gekken te keer.”

Volgens buurtbewoners werd de achtjarige jongen uit deze zweefmolen gelanceerd.

De gemeente Leiden laat weten dat de speeltoestellen allemaal gecertificeerd zijn en dus veilig. Toezicht is geen vereiste. De voorzitter van de Leidse Bond voor Speeltuinen (LBS) was niet bereikbaar voor commentaar.

Nader onderzoek
Speeltuinvereniging Oosterkwartier laat in een reactie weten dat speeltuinen gewoon open kunnen zijn zonder toezicht omdat alle speeltoestellen gecontroleerd en gecerticifeerd zijn door de gemeente. Wel wordt er nader onderzoek gedaan naar het speeltoestel van het ongeluk.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×