Jesse Pieper en Edwin Treffers in actie op de Burcht. (Foto: Reanne van Kleef).

Schermtalent (16) gaat voor WK: 'In coronatijd ging ik los op een vogelverschrikker'

Nadat Jesse Pieper als zesjarige geheel toevallig een wedstrijd schermen op tv zag, heeft hij zich gelijk ingeschreven bij de Leidse schermvereniging AEW. Nu is hij, onder begeleiding van zijn trainer Edwin Treffers, al opgeklommen naar de vierde plek op de Nederlandse ranglijst.

De vierde plek is voldoende voor een plaatsing voor het EK, voor het WK moet hij nog één plek stijgen. Normaal gesproken is er op weg naar het EK een Europees circuit met verschillende wedstrijden. Op basis van die wedstrijden bepaalt de bond wie er naar de kampioenschappen mag. Maar door de coronamaatregelen staat dit circuit op losse schroeven. De bond kijkt daarom ook naar de andere wedstrijden, waaronder het Nederlands jeugdkampioenschap van volgende maand.

Om zijn niveau bij te houden, moest Pieper ook tijdens de lockdown blijven trainen. Toen de meeste sportfaciliteiten gesloten waren, heeft hij thuis doorgetraind. Niet alleen heeft hij gewerkt aan kracht en conditie, maar hij heeft ook een soort vogelverschrikker in de tuin gezet als gevechtspartner. “Ik heb een paspop gekocht via Marktplaats, aangekleed, neergezet en losgaan!”

Kogelvrije vesten
Pieper beoefent het schermen met een degen. In tegenstelling tot gevechten met een sabel of een floret, kan je met een degen de tegenstander op het hele lichaam raken. Elke keer dat je de tegenstander raakt, krijg je een punt. Je wint als je 5 of 15 punten hebt gehaald. Het aantal punten hangt af van het type wedstrijd.

Trainer Treffers, die zelf uit een echte schermfamilie komt, benadrukt dat het schermen tegenwoordig een veilige sport is. “Het pak van de schermers bestaat onder andere uit materiaal dat ook in kogelvrije vesten zit, dus het is heel veilig.” Dat een goed pak nodig is, bewijst het verleden. Treffers: “In het verleden zijn er wel ongelukken gebeurd. Om een voorbeeld te geven, tijdens mijn militaire dienst is er een Britse militair dodelijk getroffen. Omdat schermers toen nog nauwelijks bescherming hadden, kon de degen zo dwars door de naad van zijn kleding in zijn lichaam komen.”

Mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in schermen, kunnen contact opnemen met AEW via de website aewschermen.nl. Voor de training heb je alleen sportkleding nodig, de overige materialen zijn bij de vereniging beschikbaar.

Maarten Mulder sprak in Sport071 met schermtalent Jesse Pieper en zijn coach Edwin Treffers, die ook bondscoach is. Beiden zijn actief bij de Leidse schermvereniging AEW.

Advertentie

Leiden Sport Sport071-talent


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×