(Foto: Reanne van Kleef).

Buurtsportcoaches trekken de wijk in

Kijken naar de behoefte van wijkbewoners om hen zo in beweging te krijgen. Dat is het doel van de buurtsportcoaches van Incluzio. Sinds juli trekken zij de Leidse wijken in, op zoek naar de bewoners. Buurtsportcoaches Christiaan en Joey genieten van de resultaten. “Het is fantastisch om mensen het geluk van bewegen te laten ervaren.”

Sinds juli telt Leiden veertien buurtsportcoaches verdeeld over zeven wijken. Christiaan (actief in de binnenstad) en Joey (actief in de Stevenshof) zijn twee van hen. Als coach trekken zij de wijken in om bewoners in beweging te krijgen. “Niet iedereen kan of durft zich bij een sportclub aan te sluiten”, vertelt Christiaan. “Door naar de mensen toe te gaan en naar hun behoefte te luisteren, kunnen we hun behoefte invulling geven en hen in beweging krijgen. Buurtsportcoaches zijn zo een brug naar de sportverenigingen toe.”

Iedere wijk heeft naast een buurtsportcoach ook de beschikking over een senioren-, vrijwilligers-, mantelzorg- en buurtcoach. Samen gaan zij de wijk in om de behoeftes van de bewoners op te halen. “Zo kan het bijvoorbeeld best gebeuren dat een seniorencoach erachter komt dat ouderen een stukje willen wandelen”, legt Joey uit. “De seniorencoach koppelt dit door naar ons, zodat wij hier wat mee kunnen doen. Zo komt het dat ik vanochtend nog met een ouder clubje een rondje wandelde.”


Sport071-presentator Pepijn van Wezenberg in gesprek met buurtsportcoaches Christiaan en Joey.

Verbindende factor
Een van de krachten van de buurtsportcoaches is dat deelname laagdrempelig en toegankelijk is. De drempel om je bij een club of vereniging aan te sluiten is soms te hoog, waardoor mensen eerder op de bank blijven zitten. Christiaan denk dat buurtsportcoaches hier juist een verbindende factor in kunnen spelen. “Wij helpen de bewoners op weg bij het sporten wat er uiteindelijk toe kan leiden dat ze zich aansluiten bij een vereniging. Buurtsportcoaches zijn zo een bruggetje naar de verenigingen toe. Vandaar dat deze ook graag met ons samenwerken.”

De afgelopen maanden hebben de coaches zich onder andere voorbereid op een reeks van drie evenementen die vanaf 23 september op de agenda zouden staan. Het coronavirus gooide roet in het eten. “Eigenlijk zouden we drie woensdagen op rij op drie verschillende plekken staan om de buurten met ons kennis te laten maken”, beschrijft Joey. “Dan hadden we gelijk gehoord welke vraag er vanuit de bewoners was naar activiteiten. Iedereen zou in beweging komen.”

Het geluk van bewegen
Dat de ‘woensdagevenementen’ niet doorgaan, betekent niet dat de buurtsportcoaches stilzitten. Integendeel, de activiteiten zijn al begonnen. Niet alleen de ouderengym in buurthuizen is al op touw gezet. Ook de jeu de boulesactiviteiten zijn een groot succes. “Het is heerlijk om mensen te zien genieten en het geluk van bewegen te laten ervaren”, glundert Christiaan. “Ze hebben het gevoel dat ze gehoord worden. Dat is prachtig.”

Wie in contact wil komen met de buurtsportcoaches van zijn wijk kan dat doen door naar Incluzio te gaan of het buurthuis bij hem of haar in de buurt.

Interview Leiden Sport Buurtsportcoach

Meer in dossier Buurtsportcoach

Meer in dossier Buurtsportcoach


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×