De uitgestorven Kaapse leeuw is een van de topstukken uit de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’. (Foto: Naturalis).

Koning opent viering 200 jaar Naturalis

Naturalis Biodiversity Center bestaat 200 jaar. Vanaf dinsdag viert het instituut dit jubileum 200 dagen lang. Koning Willem-Alexander geeft tijdens het Gala van de Biodiversiteit het officiële startsein voor de jubileumviering en bezoekt als eerste de jubileumtentoonstelling.

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in 2 eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten; één van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis: “Onze collectie vormt het fundament van ons instituut. In tweehonderd jaar zorgvuldig opgebouwd en de basis voor ons onderzoek. Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit. Voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet. Door onze kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan, zorgen we voor het beheer en behoud van de biodiversiteit.”

BN’ers
Tijdens het Gala van de Biodiversiteit, georganiseerd in samenwerking met New Scientist, werpen sprekers als astronaut André Kuipers, prof. Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit. De koning opent vervolgens officieel de jubileumviering. Aansluitend bezoekt hij de jubileumtentoonstelling.

De tentoonstelling toont 25 topstukken uit de collectie van Naturalis. Zeldzame objecten, uiterst kwetsbaar, sommige uitgestorven, maar allen een bron van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Normaliter opgeslagen in de collectietoren, maar speciaal voor dit jubileum tijdelijk getoond aan het publiek. Een deel van deze objecten is extra uitgelicht. Topfotograaf Raymond Rutting portretteerde bijzondere Nederlanders met hun favoriete topstuk. Deze portretten maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Korte video’s, gemaakt tijdens de fotoshoots, geven verdieping op de relatie van de bijzondere Nederlander met de natuur en haar of zijn interesse voor dit object.

Live
De koninklijke opening van het jubileumjaar is dinsdag 29 september vanaf 16.00 uur te volgen via naturalis.nl/livestream. De tentoonstelling is vanaf woensdag 30 september geopend voor publiek.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×