Schaken is een populaire sport in Leiden. (Archieffoto: Reanne van Kleef).

Stichting Denksport Leiden krijgt een plek in de Vlietzone

Eindelijk goed nieuws voor de Leidse denksporters: de gemeente gaat het mogelijk maken om het nieuwe Denksportcentrum in de Vlietzone te vestigen. Dat werd duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering, waarin de wethouder op pad werd gestuurd om de verhuizing praktisch mogelijk te maken. Stichting Denksport Leiden (SDL) is al ruim twee jaar op zoek naar een nieuw thuis.

Sinds ze in 2018 te horen kregen dat hun denksportcentrum aan het Diamantplein plotseling verkocht was, zijn de acht verenigingen gaan speuren naar een geschikte nieuwe locatie in Leiden. En dat was niet makkelijk. “Je zou denken; je zet ze in een zaal neer en je bent klaar, maar helaas werkt dat niet zo”,  vertelt Maaike van Vliet, duo-raadslid van de VVD.

“Het gaat om honderden leden die graag in alle rust hun sport uitoefenen. Zo’n locatie is lastig te vinden in een dichtbebouwde stad als Leiden. Daarbij komen er steeds meer ouderen in Leiden en zullen de verenigingen naar verwachting groeien.” De VVD diende de motie in waarin de wethouder werd opgeroepen om ruimte te maken voor de denksporters in het gebied langs de Vliet.

De gemeente kwam met het idee om het gebouw van postduivenvereniging De Blauwe Kras over te nemen, die uit het gebouw wilden vertrekken. Raoul van Ketel, bestuurslid van SDL en voorzitter van het Leidsch Schaakgenootschap, is zeer verheugd met de nieuwe ontwikkeling. “Na zo’n lange zoektocht is het fijn om eindelijk een stap in de goede richting te zetten”, legt hij uit. “We werken nauw samen met de gemeente en de wethouder om zo snel mogelijk een plan voor de nieuwe locatie af te krijgen.”

Bomen
Het gebouw is echter nog niet klaar om direct in gebruik te nemen. “Dit gebouw is 290 vierkante meter, terwijl wij 510 vierkante meter nodig hebben”, legt Van Ketel uit. Voor het bestuur van SDL is het belangrijk dat het gebouw éénlaags blijft. De leden van de verenigingen zijn grotendeels al op leeftijd en gaan liever niet met hun kopje koffie de trap op en  één grote zaal is voor de organisatie van grote evenement prettig. De bar en evenementen zijn noodzakelijke inkomsten voor de DSL. In eerste instantie zag de wethouder een uitbreiding van het gebouw als een probleem, wat het bestuur wel als overkomelijk zag.

De wethouder hield zich aan een motie uit 2018 waarin staat dat bomen en ander groen in de Vlietzone beschermd moeten worden. Echter mag de bouw van het nieuwe Denksportcentrum volgens een nieuw ingestemde motie van de VVD en PVDA elementen binnen het kader van hoofdgroenstructuur en erfgoedwaarde verwijderen. “Simpel gezegd: er staan vijf bomen in de weg voor de uitbreiding, en die mogen nu verplaatst worden”,  verduidelijkt Van Ketel. “We hebben zelf onderzoek laten doen naar deze bomen, waaruit blijkt dat deze bomen lijden aan essentaksterfte en van slechte tot matige kwaliteit zijn. De voorgenomen plannen zouden de natuur ten goede komen.”

Het beoogde gebouw ligt in de zogeheten Vlietzone, waar de gemeente druk bezig is meerdere sportfaciliteiten te ontwikkelen. “We willen niet dat de plannen voor het Denksportcentrum in de weg komen van de andere plannen in de Vlietzone, zoals de ijshal en zwembad De Vliet”, vertelt Van Vliet. “Met een kleine uitbreiding van dit gebouw is dat mogelijk. Er zijn honderden denksporters die rustig in dit gebouw terecht kunnen. Daar hebben wij de verplaatsing van vier of vijf bomen wel voor over.”

Mocht de wethouder geen uitkomst vinden met de uitbreiding van het gebouw van de Blauwe Kras heeft hij dankzij de motie de vrijheid gekregen om een locatie te vinden in heel de Vlietzone, ongeacht de impact op de omgeving. De SDL zelf richt zich op het gebouw van de Blauwe Kras. “Binnen enkele dagen krijgen wij een ambtenaar aangewezen die met ons gaat kijken naar de mogelijkheden”, vertelt Van Ketel. “De ingestemde motie is een hele opluchting en we zijn blij dat we richting de laatste zet van dit politieke spel gaan.”

Gerry van Bakel in gesprek met VVD-duoraadslid Maaike van Vliet over de nieuwe locatie voor het Denksportcentrum.

Leiden Politiek Sport denksportcentrum Stichting Denksport Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×