(Foto: Arjan Kamer).

Jeugdtriathlon bezig aan een opmars

Met nat pak en al na het zwemmen gelijk op de fiets stappen om vervolgens nog een stuk te rennen. Volgens Arjan Kamer, jeugdtrainer bij de Leidse triathlonvereniging ZVL-1886, is het het mooiste wat er is. “Dingen doen die ‘normale’ mensen niet doen. Dat is prachtig.”

Terwijl de meeste kinderen een sport als voetbal of hockey beoefenen, is er bij ZVL-1886 een groepje kinderen dat iets heel anders doet: triathlon. “Een triathlon is voor iedereen haalbaar”, vertelt jeugdtrainer Arjan Kamer. “Mensen kennen alleen de zware varianten van de triathlon, maar voor de jeugd zijn de afstanden een stuk korter.”

Triathlon is bezig aan een opmars, zo merkt ook Kamer. “We hebben pas een jaar geleden de jeugdafdeling opgezet, maar het blijkt nu al een groot succes. Het leeft onder de kinderen.” Verdeeld over drie trainingen in de week maken de jonge multisporters kennis met zwemmen, fietsen en lopen. “Iedere training doen we een andere sport. Het is juist de afwisseling die het zo leuk maakt.”

Sport071-presentator Pepijn van Wezenberg in gesprek met triathlonjeugdtrainer Arjan Kamer van ZVL-1886.

Verkeerd beeld
Wie vertelt dat hij aan triathlon doet, wordt wellicht in eerste instantie fronsend aangekeken. Triathlon is een relatief kleine en onbekende sport waar veel mensen een verkeerd beeld bij hebben. “Triathlon komt maar weinig in het nieuws”, legt Kamer uit. “En wanneer het in het nieuws komt, is het negen van de tien keer dat iemand kruipend over de streep komt. Er wordt maar zelden iets positiefs gemeld.”

Toch kwam er dit weekend een compleet andere kant van triathlon in het nieuws. Bij de triathlon van Santander lag atleet James Teagle op koers voor het brons. Echter, vlak voor de finish liep hij verkeerd, waardoor hij werd ingehaald door Diego Mentrigo. Maar wat er toen gebeurde was het toppunt van sportiviteit. “Mentrigo stopte en liet zijn concurrent alsnog eerder finishen. Die sportiviteit is tekenend voor triathlon.”

Een unieke sport
Naast de sportiviteit is er volgens Kamer nog een punt dat triathlon zo uniek maakt: de sfeer. “Je komt nat van het zwemmen uit het water en stapt zonder af te drogen op de fiets. Daarna stap je weer nat van het zweten van de fiets om nog een stuk te rennen. Je doet iets wat normale mensen niet doen. Dat is het leukste van de triathlon.”

Op de website van ZVL-1886 staat meer informatie over de jeugdtriathlon. Inschrijven of opgeven voor een proefles triathlon kan door een mail te sturen naar  jeugd-triathlon@zvl-1886.nl.

Interview Leiden Sport Triathlon

Meer in dossier Triathlon

Meer in dossier Triathlon


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×