Campagneposter 'Jaar van het Dak'. (Beeld: PR).

Jaar van het Dak lijkt aan te slaan: subsidiepot aangevuld

2020 is in Leiden het Jaar van het Dak. Doel van het themajaar is om extra aandacht te vragen voor het verduurzamen van de Leidse daken. Ondanks dat het jaar nog niet voorbij is, lijkt die boodschap goed te worden begrepen. Zo is de subsidie bijna op en slaat de bewustwording aan.

In de eerste helft van dit jaar zijn er al meer aanvragen gedaan om daken te verduurzamen dan in heel 2019. In totaal is er zo’n 4.000 vierkante meter groen dak aangelegd in Leiden. De beschikbare subsidiepot van 100.000 euro is daardoor bijna leeg. De 20.000 euro die er nog in zit, wordt aangevuld met hetzelfde bedrag. Daardoor is er geld beschikbaar om nog zo’n 1.600 vierkante meter dak te vergroenen.

De subsidie voor het verduurzamen van daken bestond overigens al, maar heeft meer aandacht gekregen door het Jaar van het Dak. De gemeente kijkt nu of ze de subsidie de komende jaren kunnen voortzetten. De organisatie van het Jaar van het Dak zelf kostte 120.000 euro.

Kansen van het dak
Het Jaar van het Dak is meer dan alleen het vergroenen van daken met subsidie van de gemeente. Zo was er onder meer een wedstrijd voor het meest groene idee, hingen er posters in de stad en was er een ideeëncafé. Tijdens de avond van het Leidse dak werden rondleidingen gegeven over drie Leidse daken. Veel evenementen werden digitaal gehouden. Andere gingen met inachtneming van de coronamaatregelen wel fysiek door. Allemaal om de bewustwording van de kansen van het dak te vergroten.

Die bewustwording lijkt aan te slaan bij de Leidenaren. “Dat zien we bijvoorbeeld aan de vragen die we van bewoners krijgen en aan alle inzendingen die we kregen in een reactie op de Jaar van het Dak prijsvraag”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden.

GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal stond aan de basis van het themajaar. Volgens haar is het een succes. “Iedereen in mijn omgeving weet er van. Dat is voor mij altijd een goede graadmeter om te kijken of het blijft hangen”, zegt ze. Zelf is ze positief verrast over de uitkomsten tot nu toe. “Het heeft meer groene daken opgeleverd dan we vooraf dachten.”

Insectenhotel op het dak
Hoe een dak duurzamer gemaakt kon worden, liet student Laurens Koops zien op de bovenkant van zijn studentenflat aan het Lambertushof. Hij diende daarvoor een plan in bij studentenhuisvester DUWO. Dat werd via een gemeentelijke subsidie gerealiseerd. Op het dak van zijn flat kwam naast een laag sedum (een vetplantje dat je veel op daken ziet) ook een insectenhotel te liggen. Goed voor bijen en andere insecten.

Hoewel het Jaar van het Dak bijna voorbij is, komt er nog wel een aantal grote projecten aan. “We merken dat veel bewoners, maar ook bedrijven enthousiast worden van de mogelijkheden op het dak en de faciliterende rol van de gemeente daarbij”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Volgend jaar komt er geen nieuw jaar van het dak. Voor Van Gaal hoeft dat ook niet. “Zolang het idee er achter maar in leven blijft. Hoe we dat dan gaan noemen maakt mij niet uit. Misschien heeft iemand anders wel een leuk idee!”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×