(Archieffoto: Emile van Aelst).

Drie D66-afdelingen in Leidse regio fuseren

De D66-afdelingen in Leiden, Voorschoten en Leiderdorp-Zoeterwoude zijn gefuseerd. De leden van de lokale afdelingen stemden afgelopen zondag in met een intensievere samenwerking op regionaal niveau, omdat zij verwachten dat de partij haar slagkracht zo flink kan vergroten.

Met de nieuwe D66-afdeling voor de Leidse regio worden bestuurstaken, commissies en activiteiten centraal georganiseerd. Voorzitter Jasmijn Touw: “D66 is een partij van samenwerken. Door nu als één vereniging in de regio het gesprek aan te gaan met onze kiezers, kunnen we de mensen nog meer bij de politiek betrekken.”

De samenwerking heeft geen directe gevolgen voor de raadsleden in de betrokken gemeenten. “Iedere afdeling houdt zijn eigen, zelfstandige fractie. Door deze samenwerking verwachten we wel dat gemeenteraadsfracties elkaar beter weten te vinden. Het maakt de onderlinge afstemming op vele fronten een stuk makkelijker en dat is positief voor de hele regio”, stelt Touw.

Het bestuur van de nieuwe regionale D66-afdeling wordt gevormd door de leden van de voormalige Leidse D66-afdeling, aangevuld met twee bestuursleden die specifiek de activiteiten in Leiderdorp, Zoeterwoude en Voorschoten coördineren. Halverwege november wordt besloten of de naam van de nieuwe afdeling gewijzigd wordt in ‘D66 Leidse Regio’.

Oegstgeest
De D66-afdeling uit Oegstgeest doet als enige gemeente in de Leidse regio niet mee aan de fusie. Die afdeling werkt met D66 uit Katwijk samen onder de naam ‘D66 Rijnland’. Voorzitter Carina Bos: “Een fusie is voor ons vooralsnog niet aan de orde. Buiten Leiden zijn wij de grootste D66-afdeling in de regio met veel actieve leden. We willen onze samenwerking met Katwijk niet loslaten want ook die samenwerking gaat goed.”

Volgens Bos blijft D66 Rijnland dus ‘gewoon’ een zelfstandige D66-afdeling die de blik op de regio richt. “Wij zijn al jaren onderdeel van de samenwerking met D66-afdelingen in de Leidse regio. De wens voor intensievere samenwerking delen wij en we zijn ook betrokken geweest bij de voorbereidende gesprekken. Maar we willen niet alleen samenwerken met de Leidse regio maar ook met de Duin- en Bollenstreek.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×