(Foto: Pepijn van Wezenberg).

Naar Griekenland verkaste Randy Wolters heeft zijn plekje gevonden: 'Ik sta te dansen in de kleedkamer'

Veel mensen keken even raar op toen ze hoorden bij welke club voetballer Randy Wolters vanaf aankomend seizoen te bewonderen is. Afgelopen vrijdag werd de 30-jarige Leidenaar gepresenteerd bij Xanthi FC dat actief is in de Super League 2, het tweede niveau van Griekenland. De altijd goedlachse Wolters heeft zijn plekje gevonden. “Ik sta alweer te boek als drukste van het team.”

“Het is fantastisch hier”, vertelt Wolters wanneer hij zijn dag beschrijft. “De temperatuur is tot nu toe altijd rond de 25 graden geweest en het eten is lekker. Ik heb niets te klagen.” Dat de Leidse aanvaller uiteindelijk op het op een-na-hoogste niveau van Griekenland zou gaan voetballen, had hij op voorhand niet zien aankomen. “Natuurlijk is de tweede divisie van Engeland of Duitsland niet voor iedereen weggelegd, maar zo’n land had ook ik niet verwacht.”

De oud-speler van onder andere FC Utrecht, ADO Den Haag en het Schotse Dundee FC gaat bij Xanthi zijn tweede buitenlandse avontuur aan. Een club die deze zomer schoon schip heeft gemaakt, nadat het verwikkeld was geraakt in een desastreuze belangenverstrengeling. PAOK Saloniki-eigenaar Ivan Savvidis had ongeoorloofde aandelen in de competitiegenoot, waarna Xanthi door de tuchtcommissie gestraft werd met twaalf punten mindering. Dit bleek fataal voor Xanthi dat hierdoor degradeerde naar het tweede niveau.

Sport071-presentator Pepijn Wezenberg in gesprek met Randy Wolters over zijn overstap naar Xanthi FC.

Een snelle leerling
“Van te voren hoor je altijd gezeik over betalingen in dit soort landen. Uiteraard weet je pas achteraf of je je geld krijgt, maar op voorhand doe je je research”, legt Wolters uit. “Xanthi is deze zomer overgenomen door een Australische investeerder die allemaal grote spelers heeft gehaald. Er zijn maar zo’n drie spelers gebleven deze zomer en de rest is allemaal nieuw. Tussen die nieuwelingen zitten grootheden als Australisch international Matthew Jurman en oud-primera división speler Patrick Ebert. We kunnen hier historie schrijven. En het geld was natuurlijk gewoon goed”, voegt Wolters er lachend aan toe.

Voordat de behendige buitenspeler in 2017 naar Schotland vertrok om de Schotse verdedigers nachtmerries te bezorgen, sprak hij amper Engels. Toch heeft hij zijn woordje Grieks na een paar dagen al klaar. “Ik ben een snelle leerling hoor”, aldus Wolters wanneer hij vrolijk goedemorgen-, middag-, en avond in het Grieks opdreunt. “Ook de scheldwoorden heb ik al paraat, maar die hou ik nog even voor lief. Het enige probleem is nog dat al die Grieken van die lange namen hebben. Ik ben nu hard bezig met hun bijnamen.” Gelukkig voor Wolters ervaart hij nog maar weinig communicatieproblemen. “Alles gaat in het Engels. Voor de jongens die het niet snappen wordt het daarna juist nog in het Grieks uitgelegd. Maar het is gezellig. Ik sta alweer te boek als drukste van het team en dans vrolijk door de kleedkamer.”

Papa vliegtuig
Op dit moment verblijft Wolters nog alleen in Griekenland. Zodra hij een woning heeft gevonden, komen ook zijn vrouw Desirée en tweejarige dochter Censi zijn kant op. Een moment waar hij reikhalzend naar uitkijkt. “We facetimen iedere dag en leggen Censi zo goed mogelijk uit wat papa aan het doen is. Ze lijkt het wel te snappen, want roept altijd mengelmoesjes als “papa Piekenland” en “papa vliegtuig”. Ik kan niet wachten tot ik haar weer in mijn armen sluit en lekker tegen de billetjes van mijn vrouw lig.”

Xanthi FC is nu bezig met de voorbereiding op aankomend seizoen. Zaterdag 25 oktober krijgt Wolters voor het eerst de mogelijkheid om te schitteren op de Griekse velden. Dan speelt Xanthi FC een uitwedstrijd tegen Apollon Lárissa. “Ik ben klaar om weer te vlammen.”

Advertentie

Interview Leiden Leiderdorp Sport Randy Wolters


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×