(Archieffoto: Sleutelstad).

Rust is terug op de Kikkerpolder na opmerkelijke voetbalverhuizing

Het was een opmerkelijke ’transfer’ in de Leidse voetbalwereld. De Leidse Studenten Voetbal Vereniging (LSVV) verhuisde afgelopen zomer onverwachts naar het complex van UVS. In de Kikkerpolder zorgde het voor veel opschudding, maar inmiddels lijkt de rust te zijn teruggekeerd.

De voetballende studenten maakten de afgelopen vijftien jaar gebruik van de faciliteiten van Lugdunum. De club aan de Oegstgeesterweg onderhield het complex en in ruil daarvoor betaalde LSVV een vergoeding aan Lugdunum. Dat ging lang goed totdat LSVV afgelopen zomer besloot in te trekken bij het naburige complex van UVS.

Wrok
Voor Lugdunum kwam die verhuizing als een verrassing. Ze waren juist in een vergevorderd stadium voor een hernieuwde samenwerking met LSVV. Volgens voorzitter Koos Keijzer van Lugdunum lagen de papieren al klaar om getekend te worden. “Alleen het krabbeltje ontbrak nog”, zegt hij.

Toen ze bij Lugdunum te horen kregen dat LSVV niet met hun, maar met UVS een samenwerking aanging, zorgde dat bij de voorzitter voor veel teleurstelling. “Ik had er persoonlijk veel tijd in gestopt. Het is niet netjes en heeft de fatsoensnormen ver overschreden. Dat geldt ook voor UVS.” Behalve een persoonlijk wrok bij de betrokkenen zorgde de verhuizing van LSVV ook voor een gat op de begroting bij Lugdunum omdat er was gerekend op inkomsten uit de nieuwe samenwerking.

‘Vereniging is autonoom’
Doordat LSVV gebruik ging maken van de velden van UVS werd het daar flink drukker en was er nog maar weinig ruimte om te trainen. Volgens meerdere betrokkenen, die niet met naam genoemd willen worden, had het grote gevolgen voor de jeugd. Zo werd er nagedacht om die op zondag te laten spelen en alle niet-selectie teams zouden nog maar een keer per week kunnen trainen. De besturen van LSVV en UVS lieten aan Sleutelstad weten dat het wel een ‘uitdaging’ was om de puzzel van het trainingsschema te leggen, maar dat het ze nu wel is gelukt.

De plotselinge verhuizing zorgde dus voor veel opschudding in de Leidse voetbalwereld. De gemeente Leiden, die eigenaar is van de velden in de Kikkerpolder, zegt dat ze graag eerder betrokken had willen worden bij een dergelijke overstap, maar er verder geen invloed op te hebben. “Een vereniging is autonoom in haar beslissingen. We hebben een verantwoordelijkheid naar de stad om de sportvelden zo optimaal mogelijk te laten gebruiken. We stellen het dus altijd op prijs om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn”, aldus een woordvoerder.

Derde veld
Uiteindelijk keerde de rust weer terug bij de drie clubs en kwam er een oplossing. Zo mochten LSVV en UVS gebruik gaan maken van het derde veld van Lugdunum. Dat is in eigendom van de gemeente, maar de lichtmasten waren van Lugdunum. Die heeft de gemeente nu overgenomen waardoor LSVV en UVS daar gebruik van kunnen maken. Voor de lichtaansluiting wordt een aparte stroomvoorziening aangelegd zodat de stroom niet meer rechtstreek vanuit het clubhuis van Lugdunum komt.

De verkoop van de lampen zorgt er bij Lugdunum voor dat het gat in de begroting grotendeels is opgelost. Bovendien heeft Lugdunum nu meer ruimte om te groeien, wat nodig is om een vitale vereniging te blijven.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×