3D schip, 30 micrometer (0,03 millimeter) van boeg tot achtersteven. (Foto: Universiteit Leiden, Daniela Kraft).

Wereldrecord voor Leidse natuurkundigen: kleinste 3D-geprint bootje

Van boeg tot achtersteven is het bootje 30 micrometer, ongeveer de dikte van een derde van een haar. Het bootje is het allerkleinste 3d-geprinte schip, dat ook echt kan varen en is gemaakt door de Leidse natuurkundigen Rachel Doherty, Daniela Kraft en collega’s .

De natuurkundigen experimenteren met kunstmatige microzwemmers. Dat zijn kleine deeltjes die in het water bewegen en alleen met een microscoop te volgen zijn. Met deze nagemaakte deeltjes proberen de natuurkundigen het gedrag van biologische microzwemmers, zoals bacteriën, beter te begrijpen.

“Meestal wordt zulk onderzoek gedaan met bolvormige deeltjes, maar 3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden”, vertelt één van de onderzoekers. Zo printten ze ook microscopische spiraalvormige wokkels, die als een schroef meedraaien terwijl ze voortgestuwd worden.

Het geprinte bootje is een standaard 3D-ontwerp, bedoeld voor het op de proef stellen van 3D-printers. Daarmee is de nieuwe Nanoscribe Photonic Professional printer van de groep geslaagd.

Advertentie

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×