(Foto: Reanne van Kleef).

Peter Labrujère presenteert 'Generatieloos'

Al jarenlang schrijft bekende Leidenaar Peter Labrujère ’s avonds voor het slapen gaan op wat hij die dag heeft meegemaakt. De 160 leukste anekdotes en ervaringen werkte hij uit in het boek: ‘Generatieloos’, dat zondag 25 oktober op corona verantwoorde wijze wordt gepresenteerd.

Labrujère legde zijn gedachten vast in schriftjes naast zijn bed. Van zijn zwager (82) leerde hij om de notities op de computer uit te werken. “Ik heb alleen vijfde klas lagere school en drie danslessen. Ik wist toch niet hoe zo’n ding werkt”, aldus de schrijver. “Mijn zwager kwam iedere woensdag langs en heeft mij geleerd hoe ik mijn verhalen uit kan tikken. En dan: opslaan als.”


Melle Tuik (Nieuws071) in gesprek met Peter Labrujère over ‘Generatieloos’.

Na anderhalf jaar stonden er 200 verhalen in de computer. Samen kozen Labrujère en zijn zwager de 160 beste uit die nu, aangevuld met foto’s, gebundeld zijn tot het boek. Labrujère noemde de bundel ‘Generatieloos’ omdat hij zich zo voelt. “Onze ouders hebben de oorlog en de wederopbouw meegemaakt. Alles lag uit elkaar en je moest altijd zuinig doen. Terwijl onze kinderen dat niet begrijpen, zij hadden alles. Mijn generatie zit er tussenin. We snappen onze ouders en onze kinderen”, verklaart hij de titel.

Toen de vader van Labrujère in 1987 overleed begon hij met het vastleggen van zijn ervaringen. “Ik had het er heel moeilijk mee dat ik die anekdotes niet meer met mijn vader kon delen. Waar kon ik mijn verhaal nou kwijt?”. Inmiddels heeft de bekende Leidenaar dertig ordners vol verhalen in de kast staan. “En het is allemaal echt gebeurd”, stelt Labrujère, “De jeugd zal misschien zeggen: dat heeft hij bedacht, maar vooral Leidenaren van mijn generatie zullen veel herkennen en weten dat het er vroeger echt zo aan toe ging.”

Boek drive inn
Door de coronacrisis kan Labrujère zijn boek niet op een standaard manier presenteren. Hij lost dit op met een ‘Boek Drive Inn’ op de parkeerplaats van het stadsparkeerplan (Haagweg 8) in Leiden. Zondagmiddag 25 oktober is het terrein tussen 15.00 uur en 17.00 uur gratis toegankelijk. Labrujère zit in een kraampje klaar om boeken te signeren. “Voor iedere schipper, gastheer-/vrouw, wandelgids en/of klusser is er één gratis boek beschikbaar”, belooft hij. Een tweede, derde of vierde gesigneerd boek kan direct worden aangeschaft voor €19,95.

Cultuur Leiden Boek Generatieloos Peter Labrujère


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×