Testmonsters bij de GGD: sneller verwerkt met hulp van Duitse en Belgische labs (Foto: Rob van Dulemen)

Record besmettingen, maar stiekem toch hoop

Opnieuw een recordaantal besmettingen, landelijk in Leiden én in de regio. Dat was vrijdagmiddag het sombere nieuws over de corona-pandemie. De hoop op een spoedige daling leek vervlogen. Toch zou die daling vandaag al kunnen beginnen.

Drie dagen van sterk stijgende tellingen leverden vrijdag een nieuwe piek op van 10007 nieuwe besmettingen. Ook Leiden had een nieuw record (104), net als de Leidse regio (165). En hetzelfde gold voor de GGD-regio Hollands Midden met 599 nieuwe gevallen. Het leverde alom sombere gezichten op, en nieuwe speculaties over een complete lockdown.

Tegelijk was er ook goed nieuws dat door het cijfergeweld een beetje ondersneeuwde. De wachttijden bij de teststraten zijn deze week veel korter geworden, omdat er eindelijk genoeg laboratoriumcapaciteit beschikbaar is – in Duitsland en in België. Tussen aanvraag en testresultaat zit nu gemiddeld geen 90 uur meer, maar 56 uur. Bij de testlocatie in Leiden hadden ze vrijdag zelfs voor het eerst helemaal geen wachttijd meer.

Inhaaleffect
Wie dit nieuws laat landen, beseft dat de records van vrijdagmiddag wel eens een keerpunt in de pandemie kunnen zijn. Want als de GGD’s de laatste dagen hun achterstand in tests hebben weggewerkt, zijn de recordcijfers het gevolg van een inhaaleffect. Een eenmalige piek dus, want van die 56 uur kan niet zomaar nog eens een etmaal af. Na deze piek zou daarom heel goed de gehoopte daling kunnen inzetten.

Het RIVM durfde vrijdag nog niet op die daling te speculeren. Woensdag had het instituut nog een hoopvol bericht uitgestuurd over de duidelijke afvlakking die toen al vijf dagen lang zichtbaar was. Maar met drie dagen van scherpe stijging (van 8182 naar 10007) was de moed om nog eens met een positief geluid te komen, even verdwenen.

Voorzichtig
Zowel het kabinet als het RIVM zijn opvallend voorzichtig geworden. Eerder viel van die kant nog te horen dat aan de besmettingscijfers ‘rond dit weekend’ al te zien zou zijn of de maatregelen van tien dagen geleden hun werk deden. Maar vrijdagmiddag was het devies opeens dat we pas op z’n vroegst komende dinsdag iets aan de cijfers kunnen aflezen.

Toch ligt het voor de hand dat er de nieuwe tellingen dit weekend – o, verrassing – weer ruim onder de tienduizend (landelijk) en honderd (in Leiden) duiken. Na de kunstmatige ‘inhaalpiek’ van vrijdag zegt een kleine daling helaas nog niks. Pas als de cijfers landelijk meerdere dagen onder de 8000 komen weten we dat de tweede golf echt over zijn hoogtepunt heen is. Als je het zo bekijkt is de voorzichtigheid van het RIVM toch wel verstandig.

Maandagochtend is hier weer een weekoverzicht van corona in de regio te vinden. Het is nu al duidelijk dat Leiderdorp voor de derde achtereenvolgende week de gemeente is met de meeste nieuwe besmettingen per inwoner. In de iets wijdere omgeving is die rol toebedeeld aan Katwijk.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Nieuws Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×