(Archieffoto: Museum Boerhaave).

Rijksmuseum Boerhaave presenteert boek met actueel thema: 'Besmet!'

Naar aanleiding van het grote succes van de tentoonstelling ‘Besmet!’ in Rijksmuseum Boerhaave, geeft het museum dit weekend een boek uit met een gelijkend thema: ‘Besmet. Angst voor de onzichtbare vijand’.  Experts uit de medische wereld, historici en conservatoren van het museum vertellen aan de hand van historische en eigentijdse kunstwerken hoe een ongrijpbaar virus van de ene op de andere dag het leven op de kop kan zetten.

Melle Tuik (Nieuws071) in gesprek met Amito Haarhuis over het boek ‘Besmet. Angst voor de onzichtbare vijand’.

Het boek bevat onder andere bijdrages van Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, en van Rob Zwijnenberg, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. De auteurs trekken historische parallellen en laten zien wat we hebben geleerd van epidemieën uit het verleden zoals pest en pokken. Net als in de huidige coronapandemie, hadden de epidemieën toen ook veel gevolgen in de samenleving. Aan de ene kant werden veel mensen eenzaam en angstig, maar aan de andere kant onstond er ook creativiteit en verbondenheid.

Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave: “Over één van mijn favoriete onderdelen van de tentoonstelling heeft onze conservator Mieneke te Hennepe een bijdrage geschreven. Het gaat om een wasmodel van een meisje met mazelen uit het begin van de twintigste eeuw. Deze modellen werden onder andere gebruikt om mensen te waarschuwen voor besmettelijke ziektes. Het laat zien dat de mazelen niet zomaar een onschuldige kinderziekte was, maar ook veel levens heeft gekost.”

Het boek is vanaf zondag 25 oktober verkrijgbaar in de winkel van Rijksmuseum Boerhaave, en in de lokale boekwinkel. De tentoonstelling ‘Besmet’ is vanwege grote interesse verlengd tot eind 2021.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×