Uitvaartbegeleidster Saskia Wester van Rouwloods is genomineerd voor de Dutch Funeral Award met het pakket 'Tor is dood'. (Foto: Gerry van Bakel).

'Tor is dood' helpt gesprek met kinderen over de dood op gang

Doodgaan hoort bij het leven. Soms wordt het de enige zekerheid die de mens heeft, genoemd. Maar praten over de dood, wat dat betekent en welke emoties dat allemaal oproept, is vaak best lastig. Vooral met kinderen, vinden veel volwassenen. Uitvaartbegeleidster Saskia Wester bedacht daarom het pakket ‘Tor is dood’. En voor die vernieuwing is ze nu genomineerd voor een prijs.

Het pakket draait allemaal om een tor, een leuke tor, zo benadrukt Saskia Wester. “We hebben niet voor een huisdier gekozen als een kat of een hond, want dat komt te dichtbij. Stel dat net je lievelingshond is overleden.” Maar Wester wilde tor wel sympathiek maken. “Daarom hebben we een verhaal geschreven over hoe leuk tor was, hoe fijn je met hem kon spelen. Zodat het wel duidelijk wordt hoe erg het is als tor dood gaat. En dat is ook het eerste wat je als ouder gaat doen als je met je kinderen ‘Tor is dood’ uitpakt.”

Wester heeft het pakket niet helemaal alleen bedacht. “Ik raakte in gesprek met kinderpraktijk Villa Hoep over rouwen bij kinderen en we wilden iets samen gaan opzetten.” Oorspronkelijk was het idee om workshops te gaan geven, maar door de coronacrisis kon dat niet doorgaan en toen is er een creatief pakket voor thuis ontstaan. “Ouders kunnen dit op een zondagmiddag met hun kinderen doen. Je hoeft niet te wachten tot er een actuele aanleiding is. Ik zie het als onderdeel van de opvoeding.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Saskia Wester van Rouwloods over het pakket ‘Tor is dood’.

In het pakket zit allereerst de leuke tor, maar ook een klein kistje, spullen om het kistje mee te versieren, een plak klei en en een klein kaarsje om zelf een herdenkingsplekje te maken. “Aan de hand van het verhaal van tor die dood gaat, behandelen we alle thema’s die aan de orde komen. Steeds met kleine opdrachten. Bijvoorbeeld: wat is dood zijn? Kinderen lopen dan naar het raam en blazen hun adem uit. Dan beslaat het raam. Als je dood bent, dan adem je niet meer.” Verder zit er ook een spel in, waarbij je door rietjes plastic vlokken over de tafel kunt blazen. “Dat is een mooie aanleiding om te praten over allerlei emoties. Dat je best ook nog mag lachen en dat je tegelijkertijd verdrietig kunt zijn.”

Het creatieve gezinspakket ‘Tor is dood’ bevat genoeg materiaal voor een gezin met drie kinderen. En je kunt extra spullen bijbestellen indien gewenst. ‘Tor is dood’ is genomineerd voor de Dutch Funeral Award in de categorie innovatie. De uitvaartbranche wil ondernemers met de prijs stimuleren nieuwe wegen in te slaan. “Ik denk dat wij met dit pakket aan alle voorwaarden voldoen. Het is een samenwerking tussen kinderpraktijk Villa Hoep en mijn uitvaartonderneming Rouwloods. We proberen op een wat hippere manier de dood bespreekbaar te maken. Volgens ons bestaat zoiets ook nog niet en ik krijg veel aanvragen binnen van collega-uitvaartondernemers. ”

Foto’s in galerij: Leuke tor (Gerry van Bakel), Kistje versieren, pakket, herinneringskaarsje (Rouwloods PR).

 • De leuke tor om wie het allemaal draait.
  De leuke tor om wie het allemaal draait.
 • Het kistje versieren is onderdeel van het pakket.
  Het kistje versieren is onderdeel van het pakket.
 • Het
  Het 'Tor is dood'-pakket is voor gezinnen met kinderen op de basisschool.
 • Voorbeeld van een versierd kistje voor tor.
  Voorbeeld van een versierd kistje voor tor.
 • Herinneren en herdenken is het laatste onderdeel in het pakket.
  Herinneren en herdenken is het laatste onderdeel in het pakket.
Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×