Wolkunstenaar Claudy Jongstra wil mensen aanzetten tot actie. (Foto's: Emile van Aelst).

'Makersactivisme' met wol van Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal

Geen betere plek voor een wolkunstenaar dan Museum De Lakenhal in Leiden. Het is een soort thuiskomen voor de geboren Limburgse die nu in Friesland woont. Claudy Jongstra ontdekte vijfentwintig jaar geleden wol als materiaal en de rest is geschiedenis. Voor deze solotentoonstelling maakte Jongstra een heel nieuw, imposant werk: Nine. Te zien tot en met 28 februari 2021.

Wie de tentoonstelling gaat bezoeken krijgt een kaartje mee met een pluk wol eraan. Geoogst van Jongstra’s eigen Drentse heideschapen en geverfd met haar zelf geteelde indigo. Want wol nodigt uit tot voelen. Zo werd vroeger ook de kwaliteit van Leids laken vastgesteld. En in het museum waar het verhaal van de Leidse lakenindustrie wordt verteld, hangt ook een wollen kleed van Jongstra in hetzelfde blauw en ook daar mag je aan voelen. In de rest van het museum is het kijken met de handen op de rug, zoals waarnemend directeur Oskar Brandenburg voor de zekerheid nog even zegt.

Klimaat
Maar dat plukje wol dat de bezoeker aan moet zetten om de tentoonstelling van Jongstra’s werk goed in zich op te kunnen nemen, geeft meteen ook een inkijkje in de filosofie van de wolkunstenaar. “Ik noem mezelf meer en meer een activist”, zo laat Jongstra weten. “Ik wil mensen tot actie aanzetten. Het is urgenter om dingen te doen die te maken hebben met klimaat. We hebben geen tijd meer om er omheen te draaien, we moeten iets gaan doen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wolkunstenaar Claudy Jongstra die momenteel een solotentoonstelling heeft in Museum De Lakenhal.

Voor haar wolkunst houdt Jongstra zoveel mogelijk zelf in de hand. De wol komt van een eigen kudde en ze teelt de meekrap, wede en indigo waarmee ze de wol kleurt in haar eigen tuin en sinds dit voorjaar ook in de Leidse Hortus Botanicus.

In de zaal op de begane grond kom je allereerst haar Woven Skins tegen. Wit met rood bevlekte lappen hangen in rijen. Het kan de associatie oproepen van een slachthuis waar ondefinieerbare huiden hangen. Maar als je er een ‘skin’ uitlicht, denk je wellicht eerder aan een trouwjurk.

Ultra-fast fashion
Wie verder doorloopt komt een donkere zaal in met aan het eind het grote raam met zicht op de Lammermarkt. Voor je ligt Nine. De titel verwijst naar het gebruik van een volk in het Amazonegebied die hun kinderen de eerste negen jaar in het donker laten leven om al hun zintuigen zo goed mogelijk te ontwikkelen. Nine is uitgevoerd in verschillende tinten blauw. Van lichter tot bijna zwart. Hoe langer je kijkt, hoe meer kleurverschillen je waarneemt.

Naast haar kunstwerken, treedt Jongstra meer en meer naar buiten met haar makersactivisme. Zelf de planten kweken om je verfstoffen van te maken, hergebruiken is het motto. “Als je hoort dat we nu zelfs ultra-fast fashion hebben waarbij er elke twee weken een nieuwe collectie binnenkomt, dan vraag ik me af waar zijn we mee bezig. Jongstra wil daar een andere manier van werken tegenover zetten en anderen daarin meenemen. “Daarom doen we ook veel aan onderwijs, dat je nog snapt dat je onderdeel kunt zijn van een groter geheel.”

Brandenburg is zeer content over de samenwerking met Jongstra. “We zijn er jaren mee bezig geweest om het allemaal voor te bereiden. Het is een hele mooie tentoonstelling geworden. Naast Woven Skin en Nine, hangen er boven ook werken van Jongstra naast de historische stukken. Zo ligt er een staalboek van Jongstra naast de staalboeken van het Leids laken. Haar werk past hier gewoon heel erg goed.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Oskar Brandenburg, waarnemend directeur van Museum De Lakenhal.

De solotentoonstelling van Claudy Jongstra is te bezoeken tot en met 28 februari 2021. Bezoekers moeten vooraf online reserveren. Kijk voor actuele informatie op de website van Museum De Lakenhal.

 

  • Foto: Harriot Voncken/Museum De Lakenhal
    Foto: Harriot Voncken/Museum De Lakenhal
Cultuur Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×