Burgemeester Lenferink ziet niks in messenverbod

Een verbod op de verkoop van messen of het dragen ervan heeft weinig zin. Dat zegt burgemeester Henri Lenferink in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester. Hij reageert daarin op een enquête van de NOS, waarin zeventig procent van de Nederlandse burgemeesters een dergelijk verbod wel ziet zitten om wapenbezit onder jongeren terug te dringen.

Volgens Lenferink is een verbod op messen lastig te handhaven. “Een mes is makkelijk weg te stoppen en dus kun je aan de buitenkant niet zien of iemand een mes bij zich heeft. Je kunt dan alleen handhaven als iemand er opzichtig mee zwaait.” De Leidse burgemeester denkt daarom dat je vaak pas achteraf, na een steekincident, kunt concluderen dat iemand het verbod heeft overtreden.

Geen zin
Toch begrijpt hij de oproep van zijn collega’s aan justitie-minister Ferdinand Grapperhaus wel. Het messenbezit onder jongeren is de afgelopen tijd flink toegenomen, weet ook Lenferink, ‘en dat leidt tot vervelende dingen’. “Het is verschrikkelijk wat er gebeurt, maar sommige verboden hebben nou eenmaal niet zo veel zin”, meent Lenferink.

Ook een verbod op de verkoop van messen ziet hij niet zitten. “Je neemt een mes ook makkelijk mee uit je eigen keukenla.” Beter dan een messenverbod, kan worden gezocht naar een manier om jongeren beter voor te lichten, denkt de Leidse burgemeester. “Het is belangrijker om de jongeren er van te overtuigen dat dit de verkeerde weg is, een verbod moet je ook weer handhaven.”

Preventief fouilleren
Begin dit jaar schreef de NOS al dat minister Grapperhaus niets ziet in het uitbreiden van de lijst met verboden messen. Hij wilde liever kijken naar gedragsmaatregelen en het preventief fouilleren van jongeren. Na gesprekken met bezorgde burgemeesters kijkt hij nu toch opnieuw of de huidige wetgeving wel voldoende is.

Later deze maand komt Grapperhaus samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) met een landelijk actieplan tegen het messenbezit onder jongeren. Daarin zullen gemeentes onder worden gewezen op de preventieve maatregelen die ze kunnen nemen en zal ook duidelijk worden of er een messenverbod komt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×