D66-wethouder Paul Dirkse gaat onder meer over de financiën. De enorme schuld van de stad is volgens hem geen enkel probleem. (Foto: Chris de Waard).

Leidse begroting vastgesteld zonder steun van geïrriteerde oppositie

Met alleen de steun van de eenmansfractie van oppositiepartij Leiden Participeert heeft de coalitie van D66, GroenLinks en PvdA donderdagnacht de Leidse gemeentebegroting vastgesteld. Alle andere oppositiepartijen stemden tegen. Met name CDA, ChristenUnie en VVD vinden dat het college veel te veel geld uitgeeft.

De Leidse schuld loopt op tot zo’n 900 miljoen euro. Wethouder Dirkse van financiën ziet dat niet als een groot probleem en wordt daarin dus gesteund door de drie coalitiepartijen. “Lagere reserves en oplopende leningen? Dat noemen wij een investeringsprogramma!” Zo pareerde GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal de kritiek van haar VVD-collega Dorien Verbree.

Wethouder Dirkse over de Leidse gemeentebegroting voor 2021 tot en met 2024.

De begrotingsbehandeling begon donderdagmiddag om 16.00 uur. Om 00.35 uur ’s nachts hamerde burgemeester Lenferink de vergadering af en zat de monsterklus voor de Leidse raad er op. In al die uren werden tientallen wijzigingsvoorstellen ingediend, besproken en door de wethouders van commentaar voorzien, omarmt dan wel ontraden. Uiteindelijk haalde een aantal voorstellen de eindstreep.

Stadsstrand
Zo mogen de drie waterspeelplaatsen die wegbezuinigd zouden worden in een andere vorm wel blijven. Het worden nu speelplaatsen met water. Kinderen kunnen dan rond het water spelen, maar liever niet erin. “Stapstenen blijven bijvoorbeeld liggen”, vertelde wethouder Ashley North die zijn alternatieve plan al op hoofdlijnen klaar had toen hem de afgelopen weken wel duidelijk was geworden dat simpelweg opheffen door de raad niet gesteund zou worden.

Ook het buitenbad van zwembad De Zijl mag openblijven. Het wordt getransformeerd in een moderne plek waar gezinnen op warme zomerdagen terecht kunnen. Wethouder Dirkse denkt zelfs aan een stadsstrand langs de Zijl en een open verbinding met het buitenwater.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×