Ruud van Hoorn en Marjan van der Leijé moeten gedwongen stoppen met de schoenmakerij. (Foto: Robbert van Cleef).

Schoenmakerij De Bakkerssteeg sluit de deuren: ‘Dit doet pijn want het is een levend museum’

Wie gaat er tegenwoordig nog naar de schoenmaker? Eeuwenlang was het een gerespecteerd ambacht omdat schoenen keer op keer gerepareerd werden als ze stuk waren. Tegenwoordig doen we dat niet meer, en dus hebben de vakmensen het moeilijk. Zoals bijvoorbeeld Ruud van Hoorn en Marjan van der Leijé in Leiden. Ze moeten hun ambachtelijke werkplaats noodgedwongen sluiten.

Het is eigenlijk een levend museum: schoenmakerij ‘De Bakkerssteeg’ in Leiden. Ruud repareert schoenen en Marjan leren tassen. “Kijk dit is nog de oude schoenpers van Zierikzee”, zegt Ruud. “Ik denk dat die nog uit de jaren ’40 komt.” En ook de rest van het monumentale bedrijfspand ademt een sfeer alsof de tijd er heeft stilgestaan. “Vooral oude mensen die hier binnenkwamen zeiden dat ze dit vroeger zagen bij hun schoenmaker in het dorp”, zegt Ruud. “Je stapt hier echt de jaren ’30 binnen.”

Liefde voor het vak
Hun liefde voor het vak is enorm, maar helaas geldt dat niet voor de vraag naar het vakmanschap van Ruud en Marjan. “Dat is natuurlijk wel erg jammer”, zegt Marjan. “Schoenen zijn te goedkoop geworden om te repareren. De arbeid is natuurlijk duur, en dat weegt niet tegen elkaar op.”

En dus besloten de zakenpartners er een punt achter te zetten. Ruud heeft nog geprobeerd om het gereedschap en de machines bij elkaar te houden. “Maar helaas was uiteindelijk geen enkel museum geïnteresseerd.” En dus zijn ze nu bezig om de inboedel te verkopen.

Pijnlijk
“Dat doet toch wel pijn”, legt Ruud uit. “Het is een museum. Het is echt een collectie. Dit is opgebouwd in jaren en nu moeten we het uit elkaar halen. Dat is toch wel pijnlijk ja.” Marjan gaat nu verder als orthopedisch schoenmaker en Ruud weet nog niet precies wat hij nu gaat doen.

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×