Stemmen voor corona (Archieffoto: Sleutelstad).

70-plussers toch welkom om Leidse stembureaus te bemensen

Burgemeester Henri Lenferink komt terug op zijn besluit om ouderen die de zeventig gepasseerd zijn te weren als stembureauleden. Door de zeventigplussers te verbieden de stembureaus te bemensen wilde Lenferink de ouderen in bescherming nemen tegen mogelijke coronabesmettingen. Vanwege de vele reacties laat de burgervader de keus nu aan de mensen zelf.

Eerder stuurde Lenferink een brief aan de Leidenaren die betrokken zijn bij het bemensen van de stembureaus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Daarin deed hij de mededeling dat zij dat niet meer mochten doen als zij boven de zeventig zijn. Dat was ter bescherming van hun gezondheid. De leden van een stembureau zorgen er voor dat het stemmen correct verloopt en zien op een dag veel mensen.

De mededeling leverde veel reacties op, onder meer van oud-politici uit Leiden. Die vonden het leeftijdsdiscriminatie en vroegen om een nieuw besluit. Daar geeft Lenferink nu gehoor aan. Wel geeft hij een dringend advies aan de mensen die overwegen zich aan te melden bij een stembureau: “Op het stembureau is het de hele dag een komen en gaan van mensen. Er kan daarom meer kans op besmetting met het coronavirus zijn.”

Aanmeldingen
De landelijke verkiezingen in maart worden waarschijnlijk verspreid over meerdere dagen. Om de stembureaus te bezetten zijn er daarom meer mensen nodig. Vaak gaat het om oudere mensen die al jaren actief zijn op een stembureau. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze nu nog niet kan zeggen of er dit jaar voldoende mensen voor zijn. “Er zijn wel altijd veel aanmeldingen.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×