(Afbeelding: Bram Vreugdenhil, Stichting Verborgen Stad).

Lancering 17e-eeuwse 'Pilgrim-reconstructies' donderdag live op Sleutelstad TV

Van vijf locaties in het historische centrum van Leiden zijn digitale reconstructies gemaakt. Het gaat om plekken waar de Pilgrims in de 17e eeuw leefden. Eerder dit jaar werd al zo’n reconstructie van de Breestraat gepresenteerd en nu zijn er vier nieuwe locaties in beeld gebracht op basis van historisch materiaal zoals kaarten, straten- en grachtenboeken en jarenlang bouwhistorisch onderzoek.

Projectleider Marlijn Kok vertelt over de presentatie van de reconstructies.

De reconstructies worden gemaakt in het kader van het Pilgrimjaar Leiden400. Het gaat om het plein achter de Vrouwekerk, het Rapenburg bij de Faliede Bagijnkerk, Kloksteeg 17 en het Gezicht op Leiden vanaf de Lammenschans.

Morgen worden ze ter ere van Thanksgiving gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in de Pieterskerk die live wordt uitgezonden door Sleutelstad TV (Ziggo kanaal 46), online via www.sleutelstad.tv en de facebookpagina’s van Erfgoed Leiden en Verborgen Stad. Ook via het Youtube-kanaal van Leiden, Stad van Ontdekkingen kan meegekeken worden. De uitzending start om 12.30 uur.

1620
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower naar Amerika voer, met aan boord de Pilgrims. Zij worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). Voordat deze groep Engelse separatisten in 1620 die overtocht maakten, leefden en werkten zij tussen 1609 en 1620 in Leiden, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon.

Stromingen
Aansluitend op de presentatie van de digitale reconstructies zendt Sleutelstad morgen ook de film ‘Stromingen’ uit. Op 2 augustus 2020 was het precies 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Delfshaven – via Engeland – naar Amerika voeren om daar hun eigen geloofsgemeenschap in te richten. Vierhonderd jaar na deze reis organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een internationale, inclusieve herdenking. De docu-film Stromingen maakt daar deel van uit.

Holland was altijd al een plek waar stromen samenkomen: letterlijk en figuurlijk. Als delta, met de wereld verbonden door waterwegen, komen hier al eeuwenlang stromen van goederen, mensen, ideeën samen. In de docu-film reizen we mee met de Pilgrims op hun eerste etappe dwars door het Hollandse landschap, van Leiden naar Delfshaven, om vanuit daar de wereld over te gaan.

Middels virtual reality (VR) maakt Stichting Verborgen Stad het mogelijk om je terug te wanen in de tijd. Verschillende locaties in Leiden, langs de Vliet en Delfshaven zijn digitaal gereconstrueerd. Op deze locaties vinden gesprekken plaats tussen verschillende specialisten over de welvaart en armoede, de handel via de trekvaarten, het landschap, de grote hoeveelheden migranten en vluchtelingen, de etenswaren en ziektekiemen van over de hele wereld, de boeken uit heel Europa die hier werden gedrukt, de vrijdenkers én scherpslijpers die hier hun heil zochten.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×