Café De Vriendschap. (Foto: Robbert Beurse).

Oudste café van Zoeterwoude krijgt make-over

“We mogen verbouwen!” Eigenaar Hugo Choufour van café De Vriendschap kan zijn blijdschap niet verbergen als hij vertelt dat hij na een uitgebreid proces van participatie en onderzoeken eindelijk een bouwvergunning van de gemeente Zoeterwoude heeft gekregen. Dat betekent dat het oudste café van Zoeterwoude geen plaats hoeft te maken voor nieuwbouwappartementen, maar zelf in een nieuw jasje wordt gestoken.

Choufour liep al een tijdje rond met de plannen voor een grote verbouwing, maar door een geschil met de buren liet het allemaal wat langer op zich wachten. “Ik wilde eigenlijk in maart al starten toen alles dicht moest vanwege corona, maar de bouwvergunning kwam niet rond. Een aantal buren maakte zich zorgen over overlast en over de bezonning van hun huis. Ik heb een hoop extra onderzoeken laten doen waaruit blijkt dat de plannen haalbaar zijn.”

Met de verbouwing wordt een extra appartement op het gebouw geplaatst. Daar wil de kroegbaas zelf gaan wonen. Daarnaast wordt de binnenkant aangepakt. De zaalcapaciteit wordt aangepast en aantrekkelijker gemaakt als trouwlocatie. Het café wordt zo geluidsdicht mogelijk en zover het kan energieneutraal. Choufour: “Natuurlijk wel met het behoud van de sfeer en de gezelligheid!”

De Vriendschap was de laatste jaren alleen open voor feesten en partijen, activiteiten en speciale thema-avonden. Het ziet er niet naar uit dat Choufour na de verbouwing een hele andere opzet voor ogen heeft. “Stiekem vind ik het café het leukst als er niemand is, als ik hem helemaal voor mezelf heb. Maar ik ben wel van plan andere dingen erbij te gaan doen, iets met koren bijvoorbeeld.”

Nieuwbouw
Choufour overwoog ook nog de grond te verkopen en er nieuwbouw appartementen op te laten zetten als de bouwvergunning niet rond kwam. Café De Vriendschap is namelijk niet beschermd door een monumentenstatus. “Daar had ik en hoop geld mee kunnen verdienen. Maar ik hou van dit café, van muziek en van m’n ding doen hier. We hebben er enorm veel zin in en hopen zo snel mogelijk te kunnen starten met de bouw. Eind maart, begin april hopen we aan Zoeterwoude een herboren Café De Vriendschap te presenteren.”

 

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×