Wanneer de dertigste editie van de Leiden Marathon weer van start gaat, zal de route van de 10 km door Park Matilo en de wijk Roomburg gaan. (Archieffoto: Emile van Aelst).

10 kilometer Leiden Marathon in toekomst door wijk Roomburg

De Leiden Marathon gaat het parcours van de 10 kilometer verleggen. Bij de 30e editie worden de lopers voor het eerst door de wijk Roomburg gevoerd om via het Park Matilo en een paar straten Meerburg in de richting van Leiderdorp te worden gestuurd. De wijkvereniging van Meerburg en Roomburg gaat zorgen voor de begeleiding van de lopers en wil op de marathondag tevens een mooi buurtfeest organiseren.

De lopers van de 10 kilometer gaan na de Julius Caesarbrug niet linksaf maar juist rechtdoor. Zij lopen over de Jupiterlaan en de Drususlaan naar de Octavialaan en via de Aggripinastraat en de Liviuslaan wijk Meerburg in. Om via de Zaanstraat en Spaarnestraat het monumentale Park Matilo in de rennen, zoals ongetwijfeld tweeduizend jaar geleden ook honderden Romeinse soldaten hebben gedaan.

Win-win-situatie
Halverwege voert de route tussen de stadstuintjes door in de richting van de Leiderdorpse (of Stieren)brug. In Leiderdorp gaat het peloton via de Ockenrode de Dijkgravenlaan in om via de Splinterlaan de oude route te volgen. Daarmee worden de Tollenaerssingel, Van Diepingenlaan, Santhorst en de Laan van Ouderzorg ontzien.

Voorzitter van de Leiden Marathon Tjeerd Scheffer is blij met de wijziging: “Waar lopen hardlopers nou op een route waar tweeduizend jaar eerder honderden Romeinse soldaten waren gelegerd? Alleen dat al is schitterend. Maar wij werden gegrepen door de leuke buurt met zoveel jonge gezinnen die ongetwijfeld een feestje gaan bouwen als zij die duizenden lopers en op zaterdag ook al wandelaars voorbij zien komen. Dat is een echte win-win-situatie.”

Wijnen
De wijkvereniging had al eerder bij de organisatie aangeklopt om de marathon naar de wijk te halen. Dat lukte toen logistiek niet. Maar met de 10 kilometer krijgt de kinderrijke buurt er een mooi evenement bij. Meerburg-bewoner Tony van der Haar, de man achter de Leidse wijnen Chateau Matilo en Corbulo Rosé, ziet graag al die lopers langs zijn wijnranken snellen en wil de feestvreugde ondersteunen met kraampjes waar zijn wijnen op uitgestald worden.

Het contact kwam tot stand via Tom van Leest, gemeenteraadslid in Leiden en voormalig bestuurslid van de wijkvereniging. Ook de huidige bestuursleden Ankie Verlaan en archeoloog Tom Hazenberg hebben hun tevredenheid uitgesproken en medewerking toegezegd.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×