Zo moet de ingang bij de hockeyclub eruit gaan zien. (Impressie: gemeente Leiden).

2.168 handtekeningen voor referendum Roomburgerpark na eerste week

Binnen een week is al bijna de helft van het aantal benodigde handtekeningen voor het Roomburgerparkreferendum binnen. Dinsdagmiddag maakte de gemeente bekend dat 2.168 van de benodigde 5.000 ondersteuningsverklaringen zijn ondertekend. Het is tot 17 januari mogelijk om het referendum te ondersteunen.

Van de binnengekomen ondersteuningsverklaringen zijn er 2.091 online afgegeven met behulp van DigiD en zijn er 77 handtekeningen gezet op één van de locaties in de stad. De gemeente laat in een toelichting weten dat nog niet alle formulieren zijn gecontroleerd op geldigheid. Een ondersteuningsverklaring is alleen geldig als deze is gedaan door iemand die woont en stemgerechtigd is in Leiden.

Initiatiefnemer van het referendum Jeroen Birnie laat in een reactie weten tevreden te zijn met de eerste oogst. “Dit is een enorme opsteker. Ik was eerlijk gezegd met 1.500 handtekeningen al tevreden geweest”, zegt hij. “Ik roep mensen op die al getekend hebben ook hun buren, vrienden en kennissen te vragen om te tekenen.” Een ondersteuning kan digitaal worden doorgegeven of fysiek op verschillende plaatsen in Leiden.

De politieke fractie Leiden Participeert kondigde voor vanavond een motie aan waarin wordt gevraagd om verlenging van de periode waarin ondersteuningsverklaringen kunnen worden ingediend. Raadslid Anandkoemar Jitan maakt zich op die manier hard voor de groep mensen die geen DigiD heeft en dus is aangewezen op de fysieke locaties. Een deel van die locaties is vanaf dinsdag gesloten vanwege de nieuwe lockdown. Tijdens de raadsvergadering is de motie uiteindelijk niet ingediend, waardoor de oproep weinig waard is geworden.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de motie van Leiden Participeert ingediend zou worden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Leiden Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×