(Foto: Anita de Jonge)

'Leiden Rocks' verrast wandelaars: 'De holbewoners kleurden al stenen, maar dit is de moderne versie'

In deze lockdown is wandelen, naast het uitstapje naar de Kruidvat, ongeveer de enige activiteit om buiten de deur te doen. Gelukkig is de groep genaamd ‘Leiden Rocks’ bezig het wandelen in de Leidse regio een stuk leuker te maken. De creatievelingen beschilderen stenen en verspreiden deze rond wandelpaden. Zo hopen ze de dag van een willekeurige wandelaar nog wat mooier te maken.

“Zeker nu is het fijn om een glimlach bij anderen te creëren met zo’n kleine verrassing”, zegt Anita de Jonge, die het project in Leiden oprichtte. “Ik beschilderde sowieso al stenen als hobby, maar dan kan het huis best vol raken. Toen ik hoorde dat meer mensen in Nederland stenen verspreiden, ben ik dat in Leiden begonnen. Ondertussen doen er al veertig anderen mee.” Voor wie zelf wil starten met het beschilderen van stenen raadt De Jong aan om goede gladde stenen te zoeken. De Vlietlanden zijn er een goede bron voor.

Haaften
Het idee is om een kleine steen vrolijk te kleuren en vervolgens op een willekeurige plek te leggen. Het is dan de bedoeling dat op de achterkant een link staat naar de Facebookgroep, waardoor de gelukkige vinder kan doorgeven waar ze de steen hebben gevonden. De vinder kan de steen vervolgens ergens anders leggen, zodat er weer iemand vrolijk van wordt. “Een steen van mij werd gevonden in Cronesteyn, en even later kreeg ik bericht dat hij was gevonden in Haaften (Gelderland, red.). Geen idee waar die nu is”, vertelt De Jonge.

(Foto: Anita de Jonge)

Maar niet elke steen die wordt neergelegd, zie je ook terug. “Het is natuurlijk compleet aan de vinder om iets met de steen te doen,” legt De Jonge uit. “Je kan hem ook mee naar huis nemen. Het gaat mij erom dat iemand er blij van wordt, zodat er gewoon een beetje positiviteit in de wereld komt. Als je van twintig stenen één reactie krijgt ben je al spekkoper. Je doet iets zonder dat je per se een reactie wilt. Dat is altijd goed.”

In de Leidse regio zijn de stenen nu vooral te vinden in Cronesteyn, Vlietlanden, Zuid-West en rond Voorschoten. “Voor kinderen is het ook een leuk uitje om op zoek te gaan naar stenen”, zegt De Jonge enthousiast. “Ik heb al meerdere foto’s gekregen van kinderen die staan te glunderen met zo’n steen. Het motiveert daarbij mensen om naar buiten te gaan en te wandelen. Het is simpel natuurlijk, maar in deze tijd erg fijn om mee bezig te zijn.”

(Foto: Anita de Jonge)

Cultuur Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×