(Archieffoto: Gemeente Leiden).

Jaar van het Dak wordt Jaar van de Tuin, maar subsidie blijft

2020 was het Jaar van het Dak. Zo’n 6.000 vierkante meter dak is de afgelopen twaalf maanden vergroend. Volgend jaar wordt het Jaar van de Tuin, maar de subsidie om Leidse daken te verduurzamen blijft wel bestaan.

In 2020 ging de subsidiepot van 100.000 euro voor groenere daken bijna helemaal leeg. Tussentijds kwam er vanwege de vele aanvragen nog zo’n 20.000 euro extra bij. “Het heeft meer groene daken opgeleverd dan we vooraf dachten”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Gebke van Gaal die aan de basis van het themajaar stond.

Toch draaide het Jaar van het Dak om meer dan alleen de subsidies van de gemeente. Zo was er onder meer een wedstrijd voor het meest groene idee, hingen er posters in de stad en was er een ideeëncafé. Tijdens de avond van het Leidse dak werden rondleidingen gegeven over drie Leidse daken. Allemaal om de bewustwording van de kansen van het dak te vergroten.

Eetbare schoolpleinen
De subsidie voor het verduurzamen van daken blijft, maar het Jaar van het Dak is niet meer. 2021 wordt het Jaar van de Tuin. Met dat themajaar moeten bewoners zowel de stad als hun vingers groener gaan maken. Ze kunnen aan de slag met volkstuinen, buurttuinen en eetbare schoolpleinen.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×