'Ik hoor wat jij niet hoort', theaterstuk over mensen die stemmen horen in hun hoofd. (Foto: theatergezelschap SMIT).

Steunpunt voor 'Stemmen horen Leiden' dingt mee naar een Appeltje van Oranje

De Leidse lotgenotengroep voor mensen die stemmen horen in hun hoofd maken kans op een Appeltje van Oranje. Een erkenning voor het belang van hun werk en als het ‘appeltje’ hun kant uitrolt, ook een financiële bijdrage om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Stemmen horen in je hoofd is niet iets waar mensen graag voor uitkomen. De stereotypen zijn eigenlijk nooit sympathiek. Een filmpersonage dat stemmen hoort is meestal gek en vaak een moordenaar. Ervaringsdeskundige Tom Borst van het Leidse steunpunt kent de vooroordelen op zijn duimpje. “Ik hoor vaak: krijg je ook opdrachten? En de achterliggende vraag die niet gesteld wordt is: ben je gevaarlijk? Het wordt vaak gekoppeld aan psychoses en schizofrenie, maar dat is niet altijd het geval.”

Taboe
Ongeveer tien procent van de mensen hoort wel eens stemmen in zijn of haar hoofd. “Dat is niet altijd iets negatiefs”, zegt Borst. “Mensen die het niet als last ervaren, komen ook vaak niet bij ons terecht.” Maar er ligt ook een taboe op en veel mensen hebben geen idee waar ze terecht kunnen met hun vragen. “In onze lotgenotengroep zitten zo’n tien mensen. Maar we krijgen ook wel mensen buiten de regio, uit Amsterdam of Haarlem, omdat er dichterbij geen steunpunt is.”

Waarom mensen stemmen in hun hoofd horen kan verschillende oorzaken hebben. Volgens Borst ligt in driekwart van de gevallen bij een traumatische ervaring. Andere oorzaken die genoemd worden zijn: gehoorverlies, stress, drugsgebruik en psychiatrische aandoeningen. “Bij sommige mensen helpen bepaalde medicijnen wel, maar bij heel veel mensen ook niet.”

Een paar jaar geleden maakte steunpunt Stemmen horen Leiden een theaterstuk in samenwerking met gezelschap SMIT, sociaal maatschappelijk improvisatietheater. Over stemmen horen in je hoofd en wat dat betekent: ‘Ik hoor wat jij niet hoort’. “We zouden met dat stuk graag op tournee gaan,” zegt Borst, “het is een goede manier om zaken bespreekbaar te maken. Het is best een grappig stuk, maar het loopt niet goed af. Na de voorstelling praten we er dan over door en nodigen mensen uit een ander einde te verzinnen en ook voor te spelen.” En daar kan het Appeltje van Oranje bij helpen.

Stemmen
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2021 is ‘Mentale Kracht’. Stemmen voor het Steunpunt Stemmen horen Leiden kan via de website van het Oranje Fonds.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×