Stemmen voor de coronatijd. (Archieffoto: Sleutelstad).

Vrijwilligersplekken Leidse stembureaus zitten vol

De Tweede Kamer verkiezingen van 2021 komen steeds dichterbij. Daarom wordt er landelijk nog volop campagne gevoerd om vrijwilligers te werven voor het bemannen van de stembureaus. Maar in de gemeente Leiden is animo genoeg, de vrijwilligersplekken zitten zelfs zo goed als vol.

Door corona zijn er rondom de verkiezingen maatregelen genomen. Zo gaat een deel van de stembureaus al twee dagen eerder open. Dit betekent dat er nog meer vrijwilligers nodig zijn om de stembureaus te bemannen dan voorheen. Voor Leiden zijn dat er zo’n 700 in plaats van 490, maar de gemeente komt zeker geen vrijwilligers tekort.

Verwacht kon worden dat door corona de mensen huiveriger zijn met het werken als vrijwilliger, maar het tegendeel blijkt waar. Het meewerken bij de stembureaus wordt juist gezien als een kans om even uit huis te zijn.

De vrijwilligers die zich hebben opgegeven, lopen zeer uiteen. Zo is de oudste vrijwilliger geboren in 1939 en komt de jongste uit 2003, meldt de gemeente Leiden. Daarnaast is zo’n 42 procent afkomstig uit de jaren ’90 en zijn 52 van de in totaal 879 aangemelde vrijwilligers, werkzaam als ambtenaar.

Motivatie
Een groot deel van de vrijwilligers komt dus uit de jaren ’90 en daaronder bevindt zich ook een aantal studenten. De motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen, is voor veel studenten niet de beloning die ze ervoor krijgen. “Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de maatschappij en dit is een mooie kans om dat te doen. Het geld maakt mij niet zoveel uit”, vertelt Max Bosman, student Natuurkunde. “Ik had het ook gratis gedaan.”

En hij is niet de enige die er zo instaat. Het van dichtbij meemaken van de politiek en het leveren van een bijdrage aan de maatschappij is voor een aantal studenten doorslaggevend geweest om zich op te geven. En dus niet de vergoeding die er tegenover staat.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×