Wethouder Ruud Bouter over Urban Rainshells. (Video: Robbert Beurse).

Innovatieve schelpentechniek zuivert regenwater in Zoeterwoude

Onder de bestrating van het Julianapark in Zoeterwoude-Rijndijk past de gemeente een innovatieve schelpentechniek toe in het hemelwaterriool. De Urban Rainshells (URS) vangen regenwater op en zuiveren het voor het in het oppervlaktewater terecht komt. Zoeterwoude is de eerste gemeente in Nederland die URS op deze wijze toepast. Met het systeem wil de gemeente wateroverlast en schade als gevolg van droogte voorkomen.

In de fundering van de weg ligt een laag van veertig centimeter gewassen zeeschelpen. In dit ondergrondse waterbed kunnen regenbuien tot honderd milliliter per uur worden opgevangen en gezuiverd. De toepassing van URS in een regenwaterriool is overigens niet nieuw. Zoeterwoude is wel de eerste gemeente in Nederland die het systeem toepast onder een rijweg met verkeersbelasting.

Duurzaamheidswethouder Ruud Bouter is er trots op dat zijn gemeente voorop loopt bij de toepassing van de innovatieve techniek: “Dit is echt heel mooi en een belangrijke stap in het klimaatbestendig maken van onze buurten en wijken.” Tegelijkertijd zegt de wethouder ook dat het gebruik van een nieuwe techniek alleen onvoldoende is. “We moeten dit samen doen. Het is belangrijk dat inwoners, ondernemers en instellingen hun steentje bij blijven dragen om de extreme gevolgen van de klimaatverandering, zoals wateroverlast en droogte, het hoofd te kunnen bieden”, aldus Bouter.

Met verschillende acties probeert de gemeente Zoeterwoude bewoners te inspireren om Zoeterwoude klimaatbestendig te maken. Bouter: “Het helpt al enorm om minder tegels in de tuin te leggen, zodat het water in de grond kan zakken of het regenwater op te vangen in een regenton in plaats van in het riool. Door beplanting met bomen en struiken in de tuin krijg je schaduw, waardoor het minder heet wordt op zomerse dagen.”


Uitleg over Urban Rainshell techniek. (Bron: Gemeente Zoeterwoude).

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×