Han Ruijgrok in de Poëzieweek in 2019. (Foto: Emile van Aelst).

Leidse Week van de Poëzie dit jaar online: 'Mensen snakken naar poëzie'

De jaarlijkse Poëzieweek start op 28 januari. Ook in Leiden wordt er aandacht besteed aan deze themaweek. Dit jaar heeft organisator Leo van Zanen besloten om een compilatievideo te maken van Leidse dichters met een voorgedragen gedicht, zodat de Poëzieweek niet ongemerkt voorbij gaat.

Sinds 2000 wordt op initiatief van Poetry International elke laatste donderdag van januari betiteld als Gedichtendag. Sinds 2013 is dit omgetoverd tot een ware Poëzieweek, waarin de poëzie in de kijker wordt gezet. Vanwege het coronavirus ziet deze week er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Normaal gesproken komen Leidse dichters en liefhebbers bijeen in de bibliotheek van BplusC of bij Index Poetry. Hier kunnen gegadigden kennismaken met de poëzie en met elkaar. Omdat dergelijke samenkomsten momenteel niet mogelijk zijn, heeft organisator Leo van Zanen besloten een online poëzievoorstelling in het leven te roepen.

Maarten Mulder in gesprek met dichter Han Ruijgrok over de online Poëzieweek.

Van Zanen nodigde een aantal dichters uit om een korte video in te sturen. Hierin dragen de poëten een gedicht voor. Deze opnames werden uiteindelijk gemonteerd tot een ruim halfuur durende film. Ook de Leidse dichter Han Ruijgrok nam deel aan het initiatief. “Natuurlijk is het anders om een gedicht voor te dragen vanuit huis dan voor een publiek”, vertelt Ruijgrok. “Je mist immers de emotie van de toeschouwers. Daar staat wel tegenover dat het nu toegankelijker is voor mensen die zich normaal gesproken niet zo interesseren in poëzie. En dat is juist een van de doelen van de Poëzieweek”.

Op deze manier kan men laagdrempelig kennismaken met poëzie. Scholen, literaire organisaties en andere verenigingen besteden jaarlijks al aandacht aan de Poëzieweek. Daarnaast wordt er elk jaar een Poëziegeschenk meegegeven bij aanschaf van een dichtbundel. Het geschenk van 2021 is geschreven door Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi. De titel is SAMEN AL T’HOPE, gebaseerd op het thema van dit jaar: samen.

Samen
“Poëzie hoort te verbinden”, aldus Ruijgrok. “Het is een gezamenlijke belevenis. Zeker in de periode waarin we nu leven is het belangrijk. We moeten samen zijn, maar afstand houden”. Daarom lijkt het een toepasselijk thema te zijn voor de Poëzieweek van dit jaar. Mede door de online voorstelling, was het voor de Leidse dichters toch mogelijk om samen iets te organiseren.

De toekomst voor de poëzie ziet er goed uit volgens Ruijgrok, al moet de culturele sector de komende periode wel genoeg kansen krijgen van de overheid. De Leidse Poëzieweek krijgt in ieder geval steeds meer betrokkenen. Dat is ook logisch, vindt Ruijgrok: “Mensen snakken naar poëzie”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×