(Foto: wikicommons)

'Minder migraineklachten dankzij lockdown'

Hoofdpijnonderzoekers van het LUMC signaleren een positief effect van de lockdown op migrainepatiënten, zo meldt het ziekenhuis. Met behulp van zelf ontwikkelde E-tools ontvingen de onderzoekers dagelijks gegevens van ruim 2000 patiënten. Daaruit bleek dat zij tijdens de eerste lockdown gemiddeld minder migrainedagen hadden dan tijdens de maand daarvoor.

De onderzoekers schrijven dit toe aan de vrijheid die migrainepatiënten in die periode hadden om hun eigen tijd in te delen. Zij konden op het moment van een migraineaanval rust nemen.

Opvallend resultaat
Ruim 2.000 patiënten hielden tijdens de lockdown een online dagboek bij. De uitkomsten zijn aldus de onderzoekers van de Leidse Hoofdpijngroep opvallend. “Er zijn namelijk ook andere factoren, zoals bijvoorbeeld stress, die mogelijk juist bijdragen aan een toename van het aantal migrainedagen bij patiënten in deze periode. Sommige patiënten zaten bijvoorbeeld middenin een wisseling van behandeling. Bij patiënten die stoppen met medicatie zien we normaal gesproken juist vaak even een toename van het aantal migrainedagen.”

De lockdown kan bij veel mensen voor stress zorgen, wat vervolgens kan leiden tot migraineaanvallen. “Eigenlijk is het dus verrassend dat er, ondanks deze mogelijk negatieve factoren van de maatregelen, gemiddeld een positief effect was op migrainepatiënten”, aldus de Leidse Hoofdpijngroep.

Hoofdpijnspecialisten kunnen met tools als ‘E-health’ en ’telemedicine’ beter hulp op afstand bieden. Ook helpt het eenvoudig gegevens te verzamelen. Daarbij is het kosteneffectief, COVID-proof en zorgt voor meer zelfmanagement bij patiënten. Tijdens de lockdown in maart 2020 zorgden de coronamaatregelen voor grote veranderingen in de leefstijl van veel mensen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×