Petitiemotie van Plastic Soup Surfer Tinga leidt tot statiegeld op blikjes. (Foto: Chris de Waard).

Petitiemotie Plastic Soup Surfer leidt tot statiegeld op blikjes

Er komt vanaf eind 2022 statiegeld op blikjes. Voor de Leidse Plastic Soup Surfer Merijn Tinga is dit de tweede overwinning in korte tijd. De ‘Plastic Soup Surfer Petitiemotie’ leidde eerder al tot statiegeld op plastic flesjes. Dat gaat komende zomer in.

Tinga werd dinsdagochtend verrast door een telefoontje van staatssecretaris Stientje Veldhoven waarin ze hem hoogstpersoonlijke mededeelde dat er nu ook besloten is tot statiegeld op blikjes. Dit voorkomt volgens Tinga dat er jaarlijks meer dan honderd miljoen flesjes en blikjes als zwerfafval op straat, in de bermen, parken en rivieren terechtkomt en uiteindelijk een plastic soep vormen in de oceaan.


Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met Merijn Tinga

De staatssecretaris heeft haar besluit vervroegd genomen omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar juist toeneemt. De sector krijgt tot eind 2022 de tijd om zich voor te bereiden op de statiegeldheffing van 15 cent per blikje. Dat is net zoveel als dat er vanaf komende zomer op kleine plastic flesjes wordt geheven.

Inleverpunten
Het doel van de heffing is om de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen. Wat Tinga betreft had de stap veel eerder genomen kunnen worden. In veel landen om ons heen is statiegeld op blik en kleine flesjes al heel gewoon.

Hoe de afwikkeling van het statiegeld wordt georganiseerd is nog niet duidelijk, vertelt Tinga. “De supermarkten willen momenteel nog niet dat het bij hen ingeleverd gaat worden. Zij hebben liever centrale inleverpunten maar wij hopen wel dat het voor alle producten hetzelfde systeem wordt. Hoe laagdrempeliger hoe beter.”

Van Veldhoven heeft bepaald dat de horeca en kleine verkopers worden ontzien bij de nieuwe statiegeldheffing op kleine flesjes en blik. Zij blijven vrijgesteld van de inname van kleine flesjes en blikjes. De producenten van blikjes en flesjes dragen de kosten van het statiegeldsysteem.

Duurzaamheid Economie Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×