Oud-international waterpolo Iefke van Belkum is na haar actieve loopbaan als speelster aan de rand van het zwembad te vinden als coach en trainer van ZVL-1886.

Succesvol begin bekertoernooi voor waterpolocoach Iefke van Belkum

Het team van nieuwbakken waterpolocoach Iefke van Belkum is goed uit de startblokken gekomen bij de hervatting van de competitie. De eerste twee wedstrijden in het bekertoernooi werden gewonnen. “Iedereen wil heel erg graag. We zijn dankbaar dat we weer het water in mogen.”

In oktober werd de competitie stilgelegd en ook de trainingen hadden te lijden onder coronamaatregelen. “We mochten toen nog wel in het zwembad trainen, maar we mochten niet meer in contact met elkaar komen. Waterpolotrainingen op anderhalve meter afstand is best wel lastig. Je kunt dan niet echt oefenen met wedstrijdsituaties. Nadat de zwembaden gesloten werden, zijn we gaan kijken naar alternatieven. Zoals hardlopen en fietsen en dan alleen of in een klein groepje en verder deden we krachttraining online.”

Voor Iefke van Belkum is het een aparte ervaring in haar eerste jaar als trainer. “We trainen nu in de ochtend van half zeven tot acht en doen online nog steeds krachttraining en dan hebben we op zaterdag onze wedstrijden. De twee bekerwedstrijden hebben we gewonnen en nog fors ook. En vooral de manier van spelen doet mij heel veel plezier. De meiden zijn heel gemotiveerd. Heel veel mensen helpen ons om zo goed mogelijk te presteren.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met waterpolocoach Iefke van Belkum over de hervatting van de waterpolocompetitie.

De komende maanden is er een bekertoernooi en een halve competitie en Van Belkum hoopt dat er uiteindelijk ook een landskampioen kan worden uitgeroepen. Al is ze nu vooral blij met elke normale training in het zwembad en elke wedstrijd die er gespeeld kan worden. Ook met oog op deelname van het Nederlands team aan de Olympische Spelen en Jong Oranje waarin ook Leidse waterpolovrouwen actief zijn. “Het is belangrijk dat zij kunnen trainen en wedstrijden spelen en als er dan aan het eind van het seizoen ergens ook nog een kampioensschaal omhoog gehouden  kan worden, is dat helemaal mooi.”

Of dat dan wordt gedaan door de vrouwen van ZVL-1886 is misschien iets teveel van het goede. Van Belkum: “Je gaat natuurlijk altijd voor het landskampioenschap. In het bekertoernooi doen de internationals niet mee in verband met voorbereiding op de Olympische Spelen en daarin laten we zien dat we mee kunnen doen om de echte prijzen. Hoe dat dadelijk in de gewone competitie zal zijn, is nog even afwachten.”

Goud
Zelf is Van Belkum een gelauwerd speelster, die in diverse internationale competities meespeelde en prijzen binnenhaalde en vaak werd gekroond tot de beste speelster van die competitie. Haar meest in het oog springende prestatie is de Olympische Spelen van 2008 waar het vrouwenteam goud haalde. Nadien wist het nationale team zich echter nimmer meer te kwalificeren voor de Spelen. Tot dit jaar toen de vrouwen hun plaatsing voor Tokio veilig stelden tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Triëst.

“Het is superbelangrijk dat ze dat gehaald hebben, al die meisjes van acht of negen jaar die met waterpolo beginnen, kijken daar naar. En de meiden uit mijn selectie die bij Jong Oranje zitten, zien nu dat het voor hen wellicht mogelijk is in Parijs (waar in 2024 de volgende Olympische Spelen worden gehouden, red.). Dit motiveert hen enorm.”

Onervaren
Haar eigen prestaties als topspeelster komen haar ook te pas als coach en trainer. “Ik heb veel verschillende trainers meegemaakt en ik weet nog heel goed welke oefeningen ik leuk en nuttig vond. Dus als trainer weet ik wat er allemaal kan en kan ik die ervaring goed gebruiken. Als coach ben ik nog jong en onervaren en aan het kijken hoe ik het allemaal toe kan passen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×