De pendelbus komt tot de voordeur van de vaccinatiehal. (Foto: Rob van Dullemen).

GGD: 'Ook bij sneeuwstorm blijven we vaccineren'

Een dikke laag sneeuw, harde wind en een gevoelstemperatuur van min 16. Dat verwacht het KNMI zondag en maandag – niet echt weer om naar buiten te gaan. Hoe moet dat dan met de vaccinaties tegen corona, in Leiden? Voor de GGD is het antwoord duidelijk: “Wij gaan in elk geval door, ook bij sneeuwstorm.”

Als de voorspellingen uitkomen, gaat het komend weekend echt spoken. Er klinken al vergelijkingen met de zware sneeuwstormen van 2005 of zelfs die van eind 1978 die het land compleet plat legde. Auto’s raakten ingesneeuwd op de snelweg, treinen liepen vast en op Schiphol kon geen vliegtuig meer opstijgen of landen.

Het kan ook meevallen, maar dát er sneeuw en ijzige kou aankomen, is vrijwel zeker. Daar gaat het verkeer dan flink last van krijgen. Een code oranje of rood (‘ga niet de weg op’) lijkt in de lucht te hangen. Wat gaat dat betekenen in deze coronacrisis?

Sneeuwgevecht
Als het minder hard zou waaien, werd het zaterdag nog spannend of mensen de verleiding konden weerstaan om tijdens de avondklok tóch even stiekem sneeuwballen te gaan gooien. Maar met de voorspelde windkracht 6 hoeft de politie zich daarover weinig zorgen te maken. Zelfs zondag overdag blijft het weer te extreem voor massale sneeuwpret.

Maar kan de vaccinatie in de Leidse evenementenhal ECC dan wel doorgaan? Lukt het dan om het vaccin te blijven aanvoeren, en het prikpersoneel? En staan de 80-plussers straks niet in de kou te wachten, zoals afgelopen week in Den Bosch?

Pendelbus en heaters
In New York, waar dinsdag na een sneeuwstorm de noodtoestand werd uitgeroepen, zijn op verschillende plaatsen de vaccinaties tegen corona stopgezet. Maar in Leiden wil de GGD daar nog niet aan denken.

De organisatie zegt op alles voorbereid te zijn. “Het vaccin voor zondag wordt al zaterdag overdag aangevoerd”, vertelt woordvoerder Carin Boon, “dus daar worden geen problemen verwacht.” En bij de hal wordt gestrooid, zodat personeel en bezoekers kunnen blijven komen.

Er is volgens Boon ook geen sprake van dat mensen in de kou moeten wachten. De pendelbus of taxi brengt ze tot de voordeur van de vaccinatiehal. Als ze even moeten wachten, kan dat altijd binnen. “En we hebben extra heaters klaarstaan voor als er verwarming uitvalt.”

Niet verspillen
De vraag is natuurlijk of bij een sneeuwstorm iedereen ook blijft komen. “Maar wij gaan in ieder geval door met prikken,” verzekert Boon. Want het kostbare diepvries-vaccin van Pfizer is na ontdooiing maar beperkt houdbaar. “En we willen er niets van verspillen”

Ze verwacht ook niet dat mensen massaal gaan afbellen. Veel mensen willen ook echt graag die coronaprik. Maar mochten zich toch mensen afmelden, dan heeft de GGD ook nog een wachtlijst achter de hand. Daar staan zowel 80-plussers op als personeel van verpleeghuizen.

Elf prikstraten
Als het weer erg heftig wordt, verwacht de GGD wel veel gebel en geregel, maar Boon ‘weet bijna zeker dat alle vaccinplekken toch gebruikt gaan worden’. En door het gewijzigde vaccinatiebeleid is dat aantal juist in onze regio deze week flink omhoog gegaan tot meer dan 1200 prikken per dag.

Die opschaling komt nog lang niet in de buurt van de 16320 prikken per dag die GGD Hollands Midden zegt aan te kunnen, maar het is wel een eerste opschaling. Konden er half januari in Leiden maar vier van de twaalf priklanen gebruikt worden, sinds woensdag zijn dat er negen. En vanaf maandag worden er elf benut. Op 15 februari kan de priklocatie in Gouda open, en op 1 maart wordt er ok gevaccineerd in Alphen.

Dat kan, omdat minister De Jonge heeft besloten minder voorraad van het Pfizer-vaccin aan te houden, en de tweede prik uit te stellen tot maximaal zes weken na de eerste. Gisteren bleek dat de Gezondheidsraad deze keus verantwoord vindt.

Tijdig afmelden
Wie zondag iets te vroeg of te laat voor de vaccinatie komt, hoeft geen problemen te verwachten want als het nodig is kan er met het ‘tijdslot’ wel wat geschoven worden. Maar wie denkt fat het helemaal niet gaat lukken om naar de vaccinatiehal te komen, kan dat beter zo tijdig mogelijk melden. Dan is de kans het grootste dat alle vaccindoses inderdaad benut worden.

Dit artikel maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds”. Er is vrijdagochtend actuele info toegevoegd over het aantal prikken per dag. 

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×