Zorg en Zekerheid Leiden behoudt ongeslagen kopposite na winst in Rotterdam. (Foto's: Marja van Tilburg).

Leidse basketballers weten ongeslagen status met moeite vast te houden

Zorg en Zekerheid Leiden dendert nog steeds door in de competitie, al hapert de trein wel af en toe. Maar ook in Rotterdam kreeg het team van coach Geert Hammink op tijd alles op rails en stelde ZZ Leiden de eindzege veilig met 87 tegen 84. Daarmee staat ZZ Leiden soeverein bovenaan.

In oktober liep ZZ Leiden nog tegen een forse nederlaag aan in Rotterdam tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, maar daar was gisteren op Valentijnsdag geen sprake van. Luuk van Bree en Worthy de Jong zette de toon met driepunters en een dunk van de ervaren international. Na vier minuten stond er een 9-16 voorsprong op de borden voor de bezoekers uit Leiden.

De Rotterdammers volgden steeds in het spoor en wisten ook de driepunters te maken. Maar het was steeds ZZ Leiden dat de meeste punten binnenhaalden. Bij ruststand was het 43-51 in het voordeel van Leiden. Nieuwkomer Riley LaChance stond nog geen minuut in het veld of zijn eerste score lag er al in en daar bleef het niet bij.

Tien punten
Na de pauze zette dat beeld zich voort. Zorg en Zekerheid Leiden bleef aan de leiding ondanks dat de Rotterdammers geregeld dichterbij kwamen. Prompt zorgden dan een reeks aan scores van Leidse kant weer voor een riante voorsprong van tien punten. Het derde kwart werd afgesloten met 59-69.

In het laatste kwart kantelde de wedstrijd na een Rotterdamse time-out. Zorg en Zekerheid Leiden kwam nauwelijks meer tot scoren. Via een 22-4 run nam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord één minuut voor tijd zelfs de leiding, de enige keer in de wedstrijd: 83-82.

Winst
Marijn Ververs wist de voorsprong weer terug te halen. Daarna volgde een spannende minuut met vrije schoten over en weer. Niet iedereen wist de honderd procent score te pakken en ZZ Leiden deed het daarin net iets beter. Een laatste poging van Rotterdam om een driepunter te maken, mislukte. En daarmee pakte ZZ leiden de volle winst tegen het team van voormalig ZZ Leidencoach Toon van Helfteren met 84-87.

Emmanuel Nzekwesi maakte 24 punten en pakte 12 rebounds. Worthy de Jong scoorde 9 punten, 8 rebounds, 7 assists en 3 steals. Riley LaChance kan terugzien op een goed debuut. De Amerikaanse guard kwam tot 15 punten tegen een schotpercentage van ruim vijftig procent.