(Archieffoto: Sleutelstad)

Erfgoed Leiden luistert naar oproep van universiteit: 'Iedereen online toegang tot archief'

Tijdens de lockdown zijn niet alleen bibliotheken maar ook de archieven gesloten. In overleg met de Universiteit Leiden zocht Erfgoed Leiden de afgelopen tijd naar mogelijkheden om archiefstukken beschikbaar te maken voor studenten en onderzoekers. Op 25 februari zal Erfgoed Leiden een gratis workshop geven over archiefonderzoek in coronatijd.

In een open brief aan de Nederlandse archieven roept het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) samen met opleidingsdirecteuren geschiedenis van universiteiten op om archiefstukken beschikbaar te maken voor studenten en onderzoekers. Studenten geschiedenis kunnen namelijk zo niet afstuderen, promovendi niet promoveren en ook andere onderzoeken lopen vast.

“Ik snap goed waar die zorg vandaan komt”, zegt projectleider educatie van Erfgoed Leiden Susan Suèr. “Je merkt dat er minder mogelijkheid was om de fysieke archiefstukken te raadplegen. Toen ik die brief zag heb ik gelijk contact opgenomen met de opleidingsvoorzitter geschiedenis van de Universiteit Leiden. Ik heb het idee dat studenten en onderzoekers niet durven te vragen naar stukken.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Susan Suèr van Erfgoed Leiden

Ondanks dat archieven gesloten zijn, zijn de archiefstukken van Erfgoed Leiden wel digitaal aan te vragen. “In de lockdown scannen wij gratis archiefstukken. Mijn collega’s lopen hun benen uit hun lijf om de scan-aanvragen te verwerken”, vertelt Suèr. “Maar toch weet niet iedereen hoe dit moet. Je kan niet in een archiefinventaris zoeken zoals je zoekt in Google. Het systeem is ver voor de digitalisering gemaakt.”

Om deze reden heeft Suèr in overleg met de universiteit besloten een workshop te geven over de mogelijkheden voor studenten die hun scriptie schrijven. “Ik ga de studenten leren hoe je goed zoekt in ons archief, hoe je bronnen vindt die jij denkt nodig te hebben”, legt Suèr uit. “Ik wil ze vooral meegeven dat ze ook hulp kunnen vragen. En als de workshop bevalt, zullen we het ook aan anderen aanbieden. Archieven zijn er voor iedereen.”

In de open brief van het KNHG werd ook gevraagd om archieven volledig digitaal te maken of elders beschikbaar te stellen. Suèr ziet hier geen mogelijkheid voor. “We hebben zo’n zeventien kilometer aan archiefstukken liggen. Die zijn niet allemaal gescand en online te vinden, dat kan dus wel op aanvraag. We gaan ze ook niet zomaar verplaatsen naar bijvoorbeeld een universiteitsbibliotheek. Daar kan het kwijtraken”, aldus Suèr.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×