(Foto's: Anne Vorwald).

Leidse Haven gaat op de schop: ‘Pak zwerfafval en parkeeroverlast aan’

De Leidse wijk de Haven gaat op de schop: zowel het Havenplein als het Havenhoofd, ook wel bekend als het Driehoeksplein, worden opnieuw ingericht. Afgelopen tijd konden bewoners van de wijk hun reactie op de plannen kwijt. Over ongeveer een jaar moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Wethouder Ashley North (GL) is verantwoordelijk voor deze herinrichting van het gebied rond de Haven. “Het is één van de mooiste stukken in Leiden wat mij betreft, maar de kwaliteit van de openbare ruimte is daar niet zo hoog”, zegt hij in Politiek071.

In het plan komt er niet alleen meer groen bij maar moeten ook gevaarlijke verkeerssituaties worden opgelost. “Je ziet met name dat fietsers en automobilisten elkaar daar moeilijk kunnen zien”, zegt North over het Havenplein. “Door net wat ruimere bochten te maken en wat parkeerplaatsen te verleggen wordt het overzichtelijker.”


Verslaggever Anne Vorwald in gesprek met wethouder Ashley North

Dominique laat in een foto zien hoe de afvaloverlast bij het Havenhoofd eruitziet. (Foto: Dominique Janssens)

Het participatieproject
Omwonenden konden hun inbreng geven door een reactie in te sturen via het gemeentelijke participatieplatform, waar overigens ook wordt aangegeven dat de invloed van de reacties op het uiteindelijke ontwerp beperkt is. North zegt dat dit vooral geldt voor de herinrichting van het Havenplein, aangezien hiervoor in 2017 al een participatieronde is geweest. “Bij het Havenhoofd is de invloed nog wat groter, daar hebben we verschillende ontwerpen gemaakt en kan iedereen echt nog aangeven welke versie ze meer zien zitten.”

Voor het ontwerp van het Havenplein liggen de grote lijnen al vast, maar de inbreng van inwoners kan wel nog invloed hebben op de laatste beslissingen. “Dan kun je denken aan details zoals plantsoortkeuze, of waar een container precies komt te staan”, verduidelijkt North.

Stoelen en koelkasten op straat
Dominique Janssens woont in de Haven en stuurde via het participatieproject van de gemeente een reactie in op de herinrichtingsplannen. Haar grootste zorg is het zwerfafval dat ze in haar buurt ziet. “Stoelen, koelkasten, alles wordt gewoon op straat gegooid”, zegt ze. “Dan is het heel leuk om er een mooi pleintje van te maken, maar met heel veel troep ervoor en allemaal afval zal het nooit iets worden.”

Volgens Dominique is het belangrijk dat deze afvaloverlast wordt aangepakt door een verplaatsing van de afvalbakken. Wethouder North zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft: “Afgelopen september hebben we een nieuwe ondergrondse container toegevoegd, waardoor de inhoud is verdubbeld van het afval dat je daar op een goede manier weg kan gooien. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat het rond de Haven geen hotspot meer is voor afval door het goed schoon te houden, juist ook als het nieuwe ontwerp er is.”

Overlast van de coffeeshop
Een klacht die vaker terugkomt onder de reacties van bewoners van de Haven is het parkeergedrag van de bezoekers van de coffeeshop op de hoek van de Haarlemmerstraat. “Dat is eigenlijk niet echt parkeren wat die mensen doen, zij zetten er gewoon hun auto neer”, zegt Dominique. “Op straat, of op de brug.”

Tekst loopt door onder de foto

Aan het einde van de Haarlemmerstraat grenst de coffeeshop aan het Havenplein.

North herkent het probleem, maar zegt dat dit met deze herinrichting niet kan worden opgelost. “Ik ben er wel van overtuigd dat hoe beter de openbare ruimte eruitziet, hoe prettiger iedereen zich voelt en zich ook gedraagt”, aldus de wethouder. “Maar het is in dit geval uiteindelijk een kwestie van handhaven.”

Wapperende banieren
Een derde zorg van bewoners is de plaatsing van grote banieren in de Haven. In het ontwerp staan ze wel erg dicht bij de huizen. “Als het even waait, maakt dat gewoon heel veel lawaai, je nachtrust gaat er dan echt aan”, zegt Dominique. “Die vlaggen hebben een tijd op de Havenbrug gestaan, volgens mij is dat een prima plek en dan heeft niemand er verder last van.”

“Dat signaal hebben wij ook al ontvangen”, reageert North. “Dit is een van die elementen waar we nu goed naar kijken. Hoe dat definitief gaat worden, dat weet ik nu nog niet.”

Voor het Havenplein komt geen volledig nieuw ontwerp, online wordt nog bekendgemaakt wat er met de inbreng van bewoners wordt gedaan. De definitieve versie van het ontwerp voor het Havenhoofd wordt rond 10 mei bekendgemaakt. Volgens planning wordt er dan in het najaar gestart met de herinrichting, die in februari 2022 klaar moet zijn.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×