Het 4x4 voetbaltoernooi voor jongeren, georganiseerd door Incluzio (Foto: Myrthe Koopman).

'Wintergames' tegen eenzaamheid en gebrek aan beweging bij jongeren

Steeds meer jongeren kampen door de coronacrisis met problemen als eenzaamheid en weinig beweging. Dit komt doordat sport- en sociale activiteiten voor veel jongeren al lange tijd niet meer door kunnen gaan. Daarom organiseert Incluzio Leiden activiteiten voor jongeren die nog wel door kunnen gaan. Bijvoorbeeld de ‘wintergames’.

De zogenaamde ‘wintergames’ worden al een tijd lang georganiseerd voor de Leidse jeugd. Er zijn ongeveer veertien activiteiten per week waar jongeren tussen de zes en zeventien jaar aan deel kunnen nemen. Tijdens de voorjaarsvakantie worden er zelfs speciale activiteiten georganiseerd, zoals Expeditie Robinson en Archery Attack. Alles gratis en coronaproof.

“De jongeren geven zelf aan waar per wijk behoefte aan is, zo werd er nu gevraagd om een 4×4 voetbaltoernooi. Wanneer zij er om vragen, faciliteren wij het in samenwerking met SOL, de Kraijcek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Het houdt de jeugd lekker in beweging en zo ook van de straat”, vertelt buurtsportcoach Mourad van Incluzio.

Volgens buurtsportcoach Christiaan Hoekstra zijn de activiteiten een groot succes. “Er doen zo’n vijftien tot veertig kinderen mee per activiteit, afhankelijk van het weer en de aard van de activiteit. Wat we vaak zien is dat jongeren eerst samen gaan bewegen en dat er vervolgens een gesprek op gang komt. Dat sociale component is juist nu mega belangrijk.”

Eenzaamheid
Met het organiseren van de activiteiten wil Incluzio met name verveling en eenzaamheid onder jongeren tegengaan. Want, wanneer de druk soms te hoog wordt door een heel gezin dat thuis zit, kan een activiteit een uitkomst bieden. Incluzio hoopt met een structureel beweegaanbod het welzijn van de Leidse jongeren te verbeteren.

Het organiseren van de activiteiten gebeurt voornamelijk door de buurtsportcoaches van Incluzio in samenwerking met SOL Leiden. Maar ook oud-zweminstructeurs die tijdelijk zonder werk zitten door corona, dragen hun steentje bij. Incluzio is dan ook nog op zoek naar andere vrijwilligers die willen helpen met het organiseren van activiteiten voor jongeren.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×