(Foto: Chris de Waard).

Stichting Hartveilig Voorschoten neemt AED's over van gemeente

Stichting Hartveilig Voorschoten heeft negentien AED’s uit het dorp in beheer genomen. Tot afgelopen jaar beheerde de gemeente Voorschoten de defibrillators, die worden ingezet bij een hartstilstand. Momenteel inventariseert de stichting waar de AED’s hangen en of die bekend zijn bij de burgerhulpverleners, zodat bij een hartstilstand zo snel mogelijk hulp kan worden verleend.

Om altijd binnen zes minuten ter plaatse te kunnen zijn na een melding, is het van cruciaal belang dat alle AED’s in Voorschoten zijn aangemeld bij de landelijke organisatie HartslagNu en actief zijn, schrijft de stichting in een toelichting. “Alleen zo kunnen ze effectief worden ingezet bij een reanimatie. Nadat een AED is gebruikt, is het belangrijk deze te controleren zodat hij snel weer inzetbaar wordt.”

Voor de negentien gemeentelijke AED’s gaat Hartveilig Voorschoten dat doen. De AED’s blijven eigendom van de gemeente, maar Hartveilig Voorschoten neemt ‘het regelwerk uit handen tegen een kleine vergoeding’. Dat betekent onder andere dat de status van de AED’s up to dat wordt gehouden op HartslagNu en dat het apparaat na een inzet wordt gecontroleerd. Ook zorgt de stichting ervoor dat alle burgerhulpverleners weten welke AED’s beschikbaar zijn tijdens een melding.

Beschikbaarheidstijden
Een overzicht van locaties is te vinden op de website van de stichting. Hierop staan de bij Hartveilig Voorschoten bekende AED’s, zowel die al aangemeld zijn als (nog) niet aangemeld. De stichting wil het liefst dat alle AED’s buiten worden opgehangen zodat ze altijd gebruikt kunnen worden, maar hoort ook graag van AED’s die niet altijd beschikbaar zijn. “Dan graag wel met de beschikbaarheidstijden van de AED”, zegt de stichting tegen ondernemers.

De stichting is volledig afhankelijk van donaties, giften en sponsoren. Meer informatie is te vinden op www.hartveiligvoorschoten.nl.

Advertentie

112 Sleutelstad Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×