Verduurzaming woningen in Merenwijk loopt spaak

Een plan van bewoners van de Rodes in de Merenwijk om hun huis te verduurzamen is voortijdig gestrand. De huiseigenaren wilden graag aansluiten bij een grootschalige renovatie van Ons Doel, maar dat is mislukt. Het VVD-raadslid Maarten de Crom heeft inmiddels vragen over de kwestie gesteld. De Crom vindt het zorgelijk dat het initiatief is stukgelopen en wil van het gemeentebestuur weten op welke manier de gemeente dit soort initiatieven probeert aan te jagen.

Ons Doel isoleert dit jaar circa honderd huurwoningen in de Merenwijk. De kosten die de aannemer voor dezelfde maatregelen aan de huiseigenaren offreert, liggen echter ver boven marktconforme prijzen in de particuliere sector. Daarmee is ook de motivatie van de bewoners verdwenen.

Bewoonster en initiatiefnemer Linda van der Voort riep, samen met wijkambassadeur Marc Koene en Duurzame Energie Merenwijk, haar buren anderhalf jaar geleden op om deze kans voor verduurzaming aan te grijpen. Zestien huishoudens waren enthousiast en meldden zich aan. Een onafhankelijk bouwadviseur, ingeschakeld door Duurzame Energie Merenwijk, rekende voor hen de maatregelen van de aannemer door en komt nu tot de conclusie dat de voorgestelde werkzaamheden weliswaar adequaat zijn, maar de geoffreerde prijs te hoog.

Mislukte koppelkans
Linda van der Voort is teleurgesteld. “We zijn iedereen al ruim anderhalf jaar aan hun jasje aan het trekken en zitten hier met een groep gemotiveerde bewoners die graag hun huis willen verbeteren en duurzamer maken. Dit was een prachtige kans geweest, waar alle partijen profijt van hadden gehad.” Wijkambassadeur Marc Koene vindt het zorgelijk dat zo’n mooie ‘koppelkans’ niet van de grond komt. “We moeten in Nederland jaarlijks 50.000 woningen verduurzamen. Als dat al niet lukt in een situatie als deze, waar alle seinen op groen zouden moeten staan, komt de verduurzaming nog trager op gang dan we dachten. En Nederland bungelt al onderaan als het om verduurzaming gaat.”

Voordeel verdwenen
De bewoners gaan nu kijken of ze dit op een andere manier kunnen organiseren, maar daarmee is het voordeel van een geïntegreerde, gelijktijdige aanpak uit beeld verdwenen. Tjitske Veldkamp, voorzitster van Duurzame Energie Merenwijk: “Eén van de dingen om de huizen duurzamer te maken is isolatie van de daken. Hierdoor gaan de daken 10 tot 20 centimeter omhoog. Het is een raar gezicht en praktisch onhandig wanneer sommige huizen wél en andere géén geïsoleerde daken hebben. Daarnaast wordt er gevreesd voor schade aan de woningen en problemen met de aansluiting en afwatering van de dakconstructie. Ook de verwachte overlast is een issue nu er voor hen geen woningverbetering tegenover staat.”

Krappe planning
Ook de krappe planning levert problemen op. Voor de woningeigenaren zitten er slechts een paar weken tussen de offerte en de datum waarop ze moeten beslissen of ze willen meedoen. Daarna krijgen zij nog 8 weken om de financiering te regelen. Gesprekken met de gemeente, Ons Doel en de aannemer van Ons Doel hebben tot nu toe niets opgeleverd. Toch blijft Tjitske Veldkamp positief over de samenwerking met de verschillende partijen: “iedereen vindt het jammer dat het niet is gelukt.”

 

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×