Epidemioloog Rosendaal vindt de versoepelingen riskant.

LUMC arts-epidemioloog Rosendaal vindt versoepelingen risicovol

Dinsdagavond maakte premier Rutte tijdens de persconferentie bekend dat er vier versoepelingen van de coronamaatregelen aan komen. Contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers, mogen weer aan de slag. Ook mogen niet-essentiële winkels op afspraak open, en wordt buitensporten weer toegestaan voor jongeren tot en met 27 jaar. Daarnaast mag ook het voortgezet onderwijs gedeeltelijk open. Maar experts maken zich nu zorgen om die versoepelingen.

Arts-epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC noemt de versoepelingen in een gesprek met mediapartner Omroep West risicovol. “De besmettingscijfers lijken wat te stijgen en dan liggen versoepelingen niet voor de hand”, zegt hij. Wel erkent Rosendaal dat de huidige besmettingscijfers een stuk lager zijn dan een maand geleden. Volgens Rosendaal is ook het heropenen van de scholen enorm belangrijk. Dat zou volgens hem verklaren waarom de regering dat risico neemt. “Het zou echter best kunnen dat een deel weer teruggedraaid moet worden.”

Of we inmiddels in een derde golf zitten durft Rosendaal niet met zekerheid te zeggen. Ondanks de toegenomen risico’s van de versoepelingen zijn er volgens Rosendaal ook risicoverlagende factoren in het spel. “Het wordt warmer. Dat zou er voor kunnen zorgen dat het virus zich wat minder snel verspreidt. Verder zijn we ook aan het vaccineren. Nog niet heel snel, maar er is vooruitgang.” Rosendaal benadrukt dat het vooral belangrijk is dat iedereen zelf voorzichtig doet. ‘Laten we niet allemaal als kleine kinderen naar de overheid kijken, maar ook zelf stappen maken.”

Luister het hele interview met Frits Rosendaal af. 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×